8 septembrie, 2020

În ultimele două săptămâni au fost anunțate achiziții imobiliare record pentru piața locală, tranzacții care, cumulat,  reprezintă peste 50% din întreaga piață de fuziuni și achiziții din primul trimestru din 2020.

Dacă trendul va continua până la finele anului, piața achizițiilor imobiliare și, implicit, cea de M&A, va deveni unul din domeniile ce se bucură de o revenire spectaculoasă din criză.

Astfel, la finele lunii august, AFI Europe și NEPI Rockcastle au încheiat cea mai mare tranzacție de birouri din istoria României, în valoare de peste 300 de milioane de euro. Totodată, zilele trecute SIF Banat-Crișana a anunțat una dintre cele mai mari achiziții imobiliare din ultimii ani: cumpărarea platformei IMGB, cu o suprafață de 55 de hectare. Tranzacția a fost estimată la circa 40 de milioane de euro. Consultanții de la Crosspoint Real Estate, care au intermediat tranzacția, au anunțat că este vorba despre cea mai mare suprafață de teren vândută în ultimii zece ani (exceptând vânzările de terenuri agricole)


Cele două achiziții reprezintă mai mult de 50%  din volumul pieței de M&A din România din primele 3 luni (circa 600 de milioane de euro). La ce să ne așteptăm pe viitor?

Specialiștii în tranzacții imobiliare consideră că există premise ca să asistăm și în lunile ce vin la creșterea pieței de M&A. „Au fost o mulțime de investori care au stopat investițiile din cauza crizei, iar acum sunt pregătiți să facă plasamente. Lunile viitoare vom asista mai mult ca sigur la achiziții de acest tip, cel puțină atâta vreme cât băncile acordă în continuare finanțări”, este de părere Mihai Pop, consultant în investiții.

Tranzacțiile imobiliare, contributor constant la constituirea și creșterea PIB

De altfel, în ultimii ani, tranzacțiile imobiliare au fost unul dintre contributorii importanți la constituirea PIB. Procentual, acestea au deținut, în ansamblul PIB, ponderi chiar mai importante decât sectorul IT&C, considerat unul dintre pilonii economiei.


În al doilea trimestru al lui 2020, achizițiile imobiliare au atins chiar un record al ultimilor ani, cu un aport la formarea PIB de 9,6%, mult peste ponderile din trecut, ce au variat între 7 și 8,9%.

Totodată, în ultimii cinci ani, tranzacțiile imobiliare au contribuit la creșterea PIB, cu un aport ce a variat între 0,1 și 0,8 puncte procentuale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: