Operatorul reţelei naţionale de gaze naturale Transgaz (TGN) şi Eustream, omologul său din Slovacia au semnat un memorandum de înţelegere „în vederea investigării posibilităţilor de dezvoltare a Eastring pe teritoriile României şi Slovaciei”, potrivit unui raport TGN trimis la Bursa de Valori București (BVB).
Eastring este un gazoduct de interconectare a huburilor de gaze naturale occidentale cu un hub lângă portul Varna, care ar urma să lege Bulgaria (respectiv, indirect, Turcia), România, Ungaria, Slovacia și Cehia. Proiectul a fost inițiat în 2014, când Rusia a renunțat la Southstream.
Eastring este o alternativă la Southstream, potrivit site-ului propriu.
Până acum au mai fost semnate memorandumurile dintre Blugaria și Slovacia, Ungaria și Slovacia.
„Deschiderea manifestată de Eustream pentru dezvoltarea relaţiei de colaborare cu Transgaz va aduce rezultate favorabile pentru aprofundarea şi intensificarea conlucrării în plan regional, prin crearea şi armonizarea condiţiilor de dezvoltare şi integrare a reţelelor de transport în domeniul gazelor naturale şi, în general, al energiei”, a declarat Ion Sterian, director general al Transgaz (TGN), potrivit sursei citate.
Eastring a dobândit statutul de proiect european de interes comun. „Finalizarea sa va permite ca gazele naturale furnizate din Europa Occidentală să ajungă în Balcani şi mai departe până în Turcia”, spunea Pavol Kubik, purtătorul de cuvânt al Eustream, în iunie 2016.
Gazoductul va avea funcționalitate bidirecțională, o lungime totală între 744 de kilometri şi 1.015 kilometri (în funcție de traseul final) și o capacitate de 20 de miliarde de metri cubi pe an, ar putea deveni operațională în 2018. Va costa aproximativ 1,3 miliarde de euro și ar urma să preia și resurse din zona Mării Caspice şi a Oarientului Mijlociu.
Pe de altă parte, în iulie 2017, operatorul sistemului maghiar, FGSZ, a anunțat că nu va mai organiza sesiunea de rezervare de capacitate pe tronsonul de pe teritoriul Ungariei al gazoductului BRUA, blocând, practic, proiectul care ar trebui să lege Bulgaria de Austria şi să şi preia rezervele din Marea Neagră.
Comisia Europeană şi-a reconfirmat apoi angajamentul față de proiectul BRUA.