joi

30 mai, 2024

1 octombrie, 2019

Operatorul magistralelor naționale de transport de gaze natural, Transgaz (TNG) și firma care administrează hub-ul de gaze regional CEGH din Austria au semnat acordul privind înființarea societății mixte „Romanian Gas Hub”, care va operara „Punctul Virtual de Tranzacționare din Romania (PVT)”.

În prezent, autoritățile române folosesc ca preț de referință nivelul stabilit pentru regiune de Central European Gas Hub (CEGH), care are o relevanță redusă având în vedere că România este cel mai mare producător din regiune.

„Romanian Gas Hub va furniza servicii profesionale de hub gazier pentru România (inclusiv servicii de comercializare și servicii conexe). Transgaz va deține 51% din actiuni, iar CEGH 49%.


Transgaz îl va nominaliza directorul general, iar CEGH îl va nominaliza pe adjunctul acestuia, potrivit comunicatului TNG, trimis marți Bursei de Valori București”.

Semnarea acordului s-ar fi produs acum mai bine de o lună și a fost anunțată după finalizarea unei stații de comprimare a gazoductului BRUA – Faza 1 românească (o stație de comprimare), a cărei finalizare a fost amânată pentru sfârșitul anului viitor.

Specialiștii din domeniu spun însă că doar ca să poată aspira la statutul de hub, România ar trebui să găzduiască un volum de tranzacţiilor cu gaze de 5 (cinci) ori mai mare decât consumul propriu – perspectivă care nu este previzibilă curând.

(Citiți și:Cum ratează România șansa de a deveni hub regional pe piața gazelor naturale: TAP se mișcă mai repede decât BRUA”)

Bulgaria ar putea avea șanse mai mari să dezvole un hub pe gaze, în virtutea unui accord similar încheiat de CEGH și Bulgartransgaz, omologul Trasngaz, la sfârșitul anului trecut.


Proiectul bulgar vor beneficia de volumele de gaze aduse din Caspica de gazoductul TAP și este susținut, spre deosebire de cel roman, de un studiu de fezabilitate cofinanțat de Comisia Europeană.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: