Transgaz (TGN) a format un consorțiu cu GRTgaz (Franţa), care a depus o scrisoare de intenție pentru achiziţia pachetului de 66% din acţiunile operatorului reţelei elene de gaze naturale DESFA, potrivit unui comunicat al Fondului Elen de Dezvoltare a Activelor.
DESFA este intercontată cu reţelele bulgară și turcă de gaze prin conducte de 1.459 kilometri lungime, potrivit Reuters.
Astfel, Transgaz se aliază cu o companie din grupul francez Engie, pentru a-şi spori imporanţa de nod regional pe coridoul vertical european de aprovizionare a gazelor naturale, inclusiv prin realizarea gazoductului BRUA, care ar trebui să lege Bulgaria de Austria şi, respectiv, de restul Europei.
Engie controlează distribuția de gaze din Muntenia.
„Transgaz joacă un rol vital în dezvoltarea infrastructurii de inteconectare a Europei Centrale şi de Sud – Est şi susţine aşa numitul coridor vertical prin legătura sistemelor din Grecia, Bulgaria, România Ungaria şi Austria”, nota cotidianul grec Ekathimerini, încă de astă vară. Atunci, oficialii companiei române au abordat autorităţile elene, „la câteva ore” după ce eșecul preluării DESFA de către azerii de la Soccar.
Încă din septembrie anul trecut, Transgaz și DESFA au semnat un memorandum de înțelegere pentru „abordarea în comun a proiectelor existente și viitoare privind transportul gazelor”.
Totodată, Transgaz a semnat, în iulie, un memorandum de înțelegere privind coridorul vertical de transport gaze naturale care va fi construit în estul Europei, pe direcția Nord-Sud, împreună cu DESFA, Bulgartransgaz, FGSZ (Ungaria) și compania responsabilă dezvoltarea, construirea și operarea interconectării Grecia-Bulgaria (ICGB).
Competiția pentru operatorul elen a mobilizat o parte a forțelor europene din domeniu, consorțiul Transgaz & GRTgaz fiind unul dintre cei șase pretendenți pentru pachetul majoritar al DESFA.
Ceilalți concurenți sunt:
- Macquarie Infrastructure and Real Assets (Marea Britanie),
- Consorțiul Snam (Italia), Fluxys (Belgia), Gasunie (Germania) și Enagas (Spania),
- Regasificadora del Noroeste (Spania),
- Integrated Utility Services (SUA) și
- PowerGlobe LLC (Qatar).
„Trebuie menționat că nu sunt elegibili competitorii care nu fac parte din Rețeaua Europeană a Operatorilor de Sisteme de Transport de Gaze (ENTSOG). Totuși, este de așteptat ca, pe parcursul procesului de licitație competitorii în cauză să se asocieze cu un membru al organizației”, scrie Ekathimerini.
Guvernul Elen se așteaptă ca prețul tranzacției să se ridice la 400 de milioane de euro, urmând să încaseze ceva aproape jumătate, căci are 31% din acțiunile DESFA, restul până 66% aparţinând Hellenic Petroleum.
DESFA a înregistrat vânzări de 170 de milioane de euro și un profit net de 34 de milioane de euro, prin operarea unor active în valoare de 1,3 miliarde de euro, potrivit Reuters.