vineri

29 martie, 2024

12 martie, 2013

Președintele Traian Băsescu a susținut, marți, în fața plenului reunit al Parlamentului că România va adera la zona Schengen numai dacă va îndeplini cinci condiții, printre care eliminarea din guvern a miniștrilor cu dosare penale, adoptarea unui Statut al parlamentarilor care să nu-i mai protejeze excesiv pe aleși, precum și numirea transparentă a șefilor Parchetului.

Șeful statului a ținut un discurs de jumătate de oră, primul în fața noului Parlament, la care, din partea puterii au asistat parlamentarii PSD, inclusiv premierul Victor Ponta. Discursul a fost boicotat, însă, de parlamenarii liberali, înm frunte cu președintele PNL, Crin Antonescu, liderul Senatului.

Băsescu a propus parlamentului și Guvernului un ”plan de acțiune pentru a avea succes în Consiliul JAI din decembrie”, când va fi luată încă o dată în discuție aderarea parțială a României la Schengen.


În context, el le-a cerut liderilor USL să se abțină de la a critica instituțiile europene, pentru a nu induce populației o atitudine eurosceptică.

”Apelul meu la dumneavoastră este la responsabilitate în declaraţii, pentru că nu aveţi în spate un partid de 3%. Aveţi 60 – 70% din voturile populaţiei. Un discurs antieuropean, antioccidental nu face decât să ne întoarcă înapoi. România are nevoie ca poporul ei să creadă în drumul spre Vest. Pentru că, sincer, nici nu avem alt drum. Cine are alternativă la acest drum? De aceea, rugămintea mea este: responsabilitate, nu numai pentru că orice declaraţie este analizată de partenerii noştri europeni, şi nu aş vrea ca România să fie etichetată foarte curând ca fiind o ţară eurosceptică”, a mai spus șeful statului.

Planul de acțiune invocat de Traian Băsescu pentru aderarea României la Schengen:

  • desemnarea conducerii Parchetului General şi a DNA în cel mai scurt timp.
  • îndepărtarea din guvern a miniştrilor cu dosare penale în instanţă. Eu nu acuz pe nimeni, vreau să fiu foarte clar, şi orice om are dreptul la prezumţia de nevinovăţie, dar pentru unele state este greu de înţeles de ce nu reuşim să punem în afara Executivului un cetăţean care are probleme cu justiţia şi să îl aducem înapoi imediat ce o instanţă se pronunţă în favoarea lui.
  • Un statut al parlamentarilor, care să îi aşeze pe parlamentari pe picior de egalitate în faţa legii, pe picior de egalitate cu orice cetăţean, este o altă cerinţă a partenerilor noştri europeni, unde statul de drept şi egalitatea de şanse în faţa justiţiei sunt sfinte.
  • implementarea, conform angajamentelor, a Codului penal şi a Codului de procedură penală, speranţa că intrarea în vigoare a acestor două Coduri nu va fi amânată.
  • Un angajament, chiar al Parlamentului, din câte ştiu, acela de a avea un Cod de conduită al parlamentarilor.

Trebuie să aderăm la zona euro în 3-4 ani. 2015 a devenit nerealist

România trebui să adere la zona euro în 3-4 ani, termenul 2015 devenind nerealist, a mai spus președintele Traian Băsescu, în fața plenului reunit al Parlamentului.

”În acest moment, ţinta oficială a adoptării monedei euro este anul 2015. În opinia mea, termenul a devenit nerealist şi va trebui ajustat după o analiză temeinică, la nivel de Guvern, Parlament, Bancă Naţională”, a spus Băsescu.


”Este esenţial să adoptăm moneda euro în următorii trei, patru ani. Altfel, riscăm ca următoarea revizuire a tratatelor Uniunii să ne găsească insuficient integraţi şi riscăm să rămânem aşa”, a continuat el.

De asemenea, el a cerut Parlamentului și Guvernului finalizarea unui pachet legislativ de ”modernizare a statului”: ”o lege a sănătăţii care să permită introducerea asigurărilor private de sănătate ca soluţie de creştere a veniturilor destinate sănătăţii, reorganizarea administrativă a teritoriului naţional, o nouă lege electorală, revizuirea Constituţiei”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: