marți

4 octombrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

9 ianuarie, 2020

Prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau,  a declarat joi, într-o conferință de presă, că toate dovezile indică faptul că avionul ucrainean prăbușit miercuri la scurt timp după decolarea de la Teheran a fost, în realitate, doborât de o rachetă antiaeriană trasă de iranieni, informează CBC News.

Anunțul apare la o zi după ce Iran a dat publicității un prim raport al anchetei asupra cauzelor tragediei, în care se afirmă că un motor defect a cauzat prăbușirea aeronavei.

(Citiți și: ”Primul raport iranian în cazul tragediei aviatice din Teheran: defecțiune tehnică a unuia dintre motoare”)


În catastrofa aeriană de la Teheran și-au pierdut viața 176 de persoane. Ministerul Afacerilor Externe din Ucraina a anunțat țările de origine ale celor 167 de pasageri și 9 membri ai echipajului care se aflau în avionul prăbușit, Canada pierzând 63 de cetățeni în tragedia aviatică. Cei mai mulți pasageri erau însă iranieni – 82.

(Citiți și: ”Catastrofa aviatică de la Teheran – morții: 63 de canadieni și 16 cetățeni UE”)

”Avem informații din mai multe surse, atât din partea aliaților noștri cât și de la propriile noastre servicii secrete. Dovezile indică faptul că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer iraniană”, a declarat joi Justin Trudeau.

„Această veste reprezintă, fără îndoială, un șoc în plus pentru familiile și așa îndurerate”, a spus Trudeau, care a transmis Teheranului că, în aceste condiții, Canada ”trebuie să joace un rol semnificativ în investigații”.

Declarația premierului canadian vine după ce mai multe surse americane au dezvăluit că există o „probabilitate foarte mare” ca zborul 752 care a decolat miercuri de pe aeroportul din Teheran să fi fost doborât de sistemele antiaeriene ale Iranului.

(Citiți și: ”CBS și Newsweek, citând surse de la Pentagon: Un satelit militar ar fi surprins doborârea avionului civil de la Teheran de o rachetă”)


Autoritățile iraniene au reacționat joi la ”zvonurile” că o rachetă a lovit avionul ucrainean, afirmând că acestea ”nu au niciun sens”, anunță Associated Press.

Primul care a pus la îndoială raportul iranian a fost chiar președintele Ucrainei, care a spus că ia în calcul și alte cauze ale producerii acestei tragedii.

La câteva ore după producerea accidentului aviatic, iranienii au recuperat cutiile negre ale avionului, pe care au refuzat să le predea producătorului Boeing.

Iran a anunțat că va face singur investigația tragediei petrecute miercuri dimineața lângă Teheran, la doar cîteva ore după atacul lansat asupra bazelor americane din Irak.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

13 state membre UE au semnat o scrisoare prin care solicită Bruxelles-ului să propună un plafon de preț la gaz la reuniunea miniștrilor UE de energie de săptămâna

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: