duminică

28 aprilie, 2024

4 iulie, 2023

Peste 100 de persoane în vârstă au fost salvate, marţi, de poliţişti şi procurori ai DIICOT, în urma efectuării unor percheziţii la mai multe azile unde bătrânii cu dizabilităţi erau bătuţi, înfometaţi şi puşi la muncă forţată. 56 din acești bătrâni găsiţi în condiţii inumane în trei azile din localitatea Voluntari au fost transportaţi de echipajele SMURD la spitale.  Centrele unde erau ținute cele aproximativ 100 de victime sunt „Casa Cora” şi „Armonia”din Voluntari şi centrul „Gabriel cel Viteaz” din Afumaţi.

26 de suspecți au fost duși cu mandat la DIICOT – Structura Centrală, pentru audieri, iar 15 martori au fost citați pentru audieri la sediul la sediul Direcției de Investigații Criminale din Poliția Română.

Zeci de percheziţii au avut loc marţi dimineaţă în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa, Olt şi Argeş, într-un caz de exploatare a persoanelor cu dizabilităţi sau în situaţii vulnerabile, prin supunerea la tratamente inumane ori degradante. Au participat la acțiune și 15 medici şi 18 asistenţi de la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, împreună cu 35 de ambulanțe, pentru a acorda asistență medicală imediată și a transporta la spitale victimele rețelelor de trafic de persoane implicate în acest caz.


Localnici citați de Agerpres au declarat că știau ce se întâmplă acolo: „Veneau la gard în pielea goală. De vreo doi ani. Cred că erau bătuţi (…) De câte ori treceam pe acolo, săracii bătrâni veneau la poartă şi cerşeau: ‘Vreau şi eu un ban, dă-mi şi mie doi lei. Nu ai şi tu un corn?”.

Întrebat în ce stare au fost găsite victimele, Bogdan Toma, din cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a răspuns:  “Colegii mei din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca au efectuat o etapă premergătoare transportării acestora la spital. Au evaluat starea de sănătate a persoanelor, se află într-o stare relativ bună. Urmează să fie transportaţi în primă fază la Spitalul Gerota al Ministerului Afacerilor Interne şi Spitalul Militar Central. Ulterior, în funcţie de evaluarea pe care o vor face medicii de acolo, persoanele care necesită internare vor fi transportate sau internate în acele unităţi sanitare, iar celelalte, care nu necesită internare, vor fi transportate la centrele de asistenţă socială din Capitală”. 

Poliţiştii au făcut apel la aparţinătorii bătrânilor să ia contact cu oamenii legii la numărul de telefon 0743.164.790, pentru a primi informaţii despre starea de sănătate şi spitalele unde au fost duse persoanele găsite în azile.

O prietenă a Gabrielei Firea și angajată de Ministerului Familiei, implicată în afacerea cu căminele percheziționate

În Asociația Sf. Gabriel cel Viteaz, care administrează respectivele centre și a beneficiat de contractele anchetate de procurori, apare și Ligia Gheorghe, vicepreședintă a acestei organizații și angajată a Ministerului Familiei, condus de prietena sa Gabriela Firea.


Ministerul a transmis un comunicat în care precizează că Gabriela nu are nicio implicare în activitatea asociației și că Ligia Gheorghe a demisionat de la conducerea Asociație Sf. Gabriel cel Viteaz în luna martie:

„De asemenea, doamna G. L. a informat instituția că nu a urmărit modul în care asociația a dus la îndeplinire solicitarea sa, demisia fiind un act unilateral. Doamna G. L. a precizat că a aflat cu surprindere, abia când a fost contactată de jurnaliști la finalul anului 2022, că încă figura în acest Consiliu Director. Imediat după a solicitat explicații din partea conducerii asociației și a cerut urgentarea punerii în aplicare a cererii de demisie. În prezent, din informațiile pe care le deținem, doamna G. L. nu mai figurează printre membrii Consiliului Director al Asociației.

Doamna ministru Gabriela Firea nu are legătură cu centrele menționate în ancheta respectivă și nici cu asociația. Afirmațiile privind legătura dintre ministrul Gabriela Firea și doamna G. L., alta decât cea de prietenie și colegialitate, sunt tendențioase și au rolul de a deforma realitatea.”

Demisia s-a produs după publicarea anchetei jurnalistice a Centrulului de Investigații Media ce dezvăluia atrocitățile dion aceste cămine, precum și legăturile strânse dintre Gabriela Firea și cei aflați la conducerea Asociației.

Bătrâni înfometați și neîngrijiți – faptele, descrise de IGPR

Din cercetări a reieşit că, din 2021 şi până în prezent, două instituţii publice publice cu responsabilităţi în domeniul asistenţei sociale şi protecţiei copilului ar fi atribuit unei asociaţii, în calitate de furnizor de servicii sociale, mai multe contracte de prestări servicii sociale de tip rezidenţial pentru persoanele adulte, încadrate în grad de handicap, cu încălcarea prevederilor Legii nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, cauzând bugetului propriu un prejudiciu de peste 3,5 milioane de lei.

Astfel, s-a constatat că, la momentul atribuirii contractelor asociaţia în cauză nu îndeplinea cerinţa privind experienţa similară anterioară sau nu deţinea licenţă de funcţionare pentru Centrul de îngrijire şi asistenţă pentru persoane adulte cu dizabilităţi în cadrul căruia s-ar fi prestat serviciile contractate, în conformitate cu Legea nr. 197/2012 privind asigurarea calităţii în domeniul serviciilor sociale. 

Din cercetări a reieşit că, începând cu luna noiembrie 2020, în judeţul Ilfov, ar fi fost constituite două grupuri infracţionale organizate, în scopul exploatării persoanelor cu dizabilităţi sau aflate în situaţii vulnerabile, exploatarea victimelor fiind realizată prin supunerea la tratamente inumane ori degradante, prin exploatarea muncii neremunerate a acestora, prin constrângere şi exercitare de acte de violenţă fizică. 

De asemenea, exploatarea ar fi fost realizată şi prin lipsirea de hrană suficientă şi adecvată nutriţional, prin lipsa/neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii şi asigurarea igienei beneficiarilor care nu aveau capacitatea fizică/psihică de autoîngrijire, concomitent cu ţinerea acestora în stare de aservire faţă de membrii grupurilor infracţionale organizate, în vederea obţinerii de către liderii grupărilor şi de către ceilalţi membri a unor foloase patrimoniale pe nedrept.

„Investigaţiile în această cauză complexă au fost demarate ca urmare a sesizării din oficiu a poliţiştilor Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române”, menționează comunicatul IGPR.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: