22 octombrie, 2024

Camera Deputaților a aprobat o modificare a Codului fiscal prin care a fost eliminată din calculul impozitului suplimentar de 0,5% a condiției legate de cifra de afaceri realizată în anul precedent, de 50 de milioane de euro, de către contribuabilii din sectorul energetic.

„Nu se poate identifica un raționament potrivit căruia impozitul suplimentar în cadrul sectorului de petrol și gaze naturale să creeze o discriminare între operatorii din această piață care au realizat anul precedent o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro și cei nou înființați sau cei care nu au realizat în anul precedent o cifră de afaceri de 50 de milioane de euro, ceea ce conduce al impunerea unui dublu standard din perspectiva condițiilor și principiilor de aplicare a impozitului suplimentar”, se arată în expunerea de motive a legii inițiate de un deputat de la PSD și doi de la minorități.

Un alt argument invocat de inițiatori se referă la potențialele prejudicii la nivelul bugetului de stat rezultat din practica înființării de noi companii și alocării la nivelul acestora a unei părți din venituri, eludând astfel plata impozitului.


„În aceste condiții, este imperativ a fi introduse măsuri pentru stoparea unor astfel de practici neconcurențiale și eliminarea riscurilor de dezechilibre la nivel național a sectorului de petrol și gaze naturale, ce ar putea aduce atingere inclusiv asupra măsurilor de siguranță energetică la nivelul României”, se mai arată în expunerea de motive.

Guvernul nu susține adoptarea acestei inițiative, principalul motiv fiind acela că ar impune o sarcină fiscală suplimentară retroactiv, contrar prevederilor constituționale.

„Eliminarea plafonului de 50 de milioane de euro ar conduce la majorarea numărului de contribuabili, fiind afectate în acest fel planurile de afaceri ale acestora, instituirea de impuneri în cursul anului conducând, de asemenea, la aplicare retroactivă”, susține Guvernul.

Impozitul specific de 0,5% din cifra de afaceri pentru sectoarele de petrol și gaze ar urma să mai fie aplicat doar în 2025, potrivit formei în vigoare a Codului Fiscal.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: