luni

29 aprilie, 2024

19 decembrie, 2022

Guvernul României, Ministerului Apărării, Poliţia de Frontieră, dar și Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB) şi CFR Călători sunt doar câteva dintre instituţiile care au fost ţinta unor atacuri informatice ale organizaţiilor de tip hacking, în acest an. Specialiştii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) au reuşit să blocheze mii de astfel de acţiuni asupra diferitelor tipuri de infrastructuri din România, potrivit unui raport al companiei de securitate cibernetică Fort, citat de Agerpres.

Un alt raport, Business Internet Security 2022, lansat de Orange Business Services, spune că „cele mai afectate domenii din România au fost în acest an zona de sănătate şi domeniul farmaceutic (32% ameninţări înregistrate), sectorul guvernamental şi cel al serviciilor publice (23%), industria de energie (22%), retail (16%) şi transport (7%)”.

„Atacurile de tip DDoS au înregistrat o creştere de 21% faţă de anul trecut, în timp ce atacurile ransomware au fost cu aproape 18% mai multe decât în 2021. Bucureştiul a fost ţinta a aproape jumătate din numărul total al atacurilor, 48%, urmat de Banat şi Moldova”, precizează raportul Fort.


De cele mai multe ori, „costurile generate de prevenţie sunt sensibil mai mici decât cele generate de procesul de remediere în cadrul unui atac”, a explicat Vladimir Ghiţă, CEO Fort.

Crește amenințarea hackerilor

În perioada iulie 2021 – iulie 2022, s-au înregistrat creşteri semnificative ale acţiunilor de tip hacking şi cybercrime, cu impact mult mai mare atât asupra persoanelor fizice, dar mai ales asupra companiilor private, instituţiilor de stat şi firmelor care furnizează diverse servicii către populaţie, potrivit unui raport ENISA (The European Union Agency for Cybersecurity), „Threat Landscape 2022”.

În plus, această perioadă a dat naştere unor adevărate afaceri ca model de business de tipul „hacker-as-a-service” aflate, de asemenea, în continuă creştere din 2021.

Astfel, doar atacurile de tip malware IoT (asupra dispozitivelor conectate la Internet, inclusiv routere) s-au dublat în prima parte a anului 2022, faţă de 2021, până la cel mai ridicat volum din ultimii patru ani, de ordinul a peste şapte milioane de atacuri de acest tip.


De asemenea, potrivit raportului McKinsey (2022), piaţa globală a serviciilor de cybersecurity este în creştere şi este estimată să ajungă la 101,5 miliarde de dolari, până în anul 2025.

Fort este cea mai nouă companie în domeniul securităţii cibernetice, parte a Bittnet Group, care oferă clienţilor servicii şi soluţii integrate în vederea identificării şi anticipării vulnerabilităţilor IT, dar şi a remedierii acestora.

Compania are în plan listarea pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti, acolo unde și-a crescut nivelul de dezvoltare și Bittnet.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: