marți

26 martie, 2024

20 ianuarie, 2022

Datele a peste 515.000 de persoane extrem de vulnerabile, inclusiv ale unor refugiați, au fost sustrase în cadrul unui atac cibernetic ce a afectat Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR), cu sediul la Geneva. Organizația face apel la hackeri să nu folosească în niciun fel datele obținute, pentru a nu le aduce mai multă suferință persoanelor aflate în evidența CICR.

Comitetul a informat că nu există informații definitive despre autorii acestui atac cibernetic, dar se știe că nu Crucea Roșie a fost ținta, ci o companie din Elveţia cu care CICR a semnat contracte pentru stocarea datelor.

„Acest atac cibernetic pune şi mai mult în pericol persoane vulnerabile, care au deja nevoie de servicii umanitare”, a declarat Robert Mardini, directorul general al CICR.


„Deşi nu ştim cine este responsabil pentru acest atac sau de ce l-au comis, avem acest apel către ei: acţiunile voastre ar putea cauza şi mai mult rău şi durere celor care au îndurat deja suferinţe nespuse”, a spus Mardini.”Nu partajaţi, nu vindeţi, nu dezvăluiţi şi nu utilizaţi aceste date în niciun fel”.

Potrivit CICR, până acum nu există nicio indicaţie că informaţiile compromise au fost dezvăluite sau partajate public.

Acest atac cibernetic „a compromis datele personale şi informaţiile confidenţiale a peste 515.000 de persoane extrem de vulnerabile, inclusiv persoane separate de familiile lor în contextul conflictelor, migraţiei şi a unor catastrofe, persoane dispărute şi familiile acestora şi persoane în detenţie”.

Aceste date provin de la cel puţin 60 de filiale naţionale ale CICR şi Semilunii Roşii din întreaga lume.


„Atacarea datelor persoanelor care au fost date dispărute face angoasa şi suferinţa familiilor şi mai greu de suportat”, a spus Robert Mardini, citat de AFP, agenție preluată de Agerpres.

În timpul conflictelor şi dezastrelor, familiile pot pierde urma unei persoane dragi. CICR şi filialele sale şi ale Semilunii Roşii lucrează pentru a clarifica soarta persoanelor dispărute, pentru a face schimb de mesaje cu familiile şi a le reuni.

„În fiecare zi, Mişcarea Crucii Roşii şi a Semilunii Roşii ajută la reunirea cu familia în medie a 12 persoane dispărute. Atacuri cibernetice ca acesta pun în pericol această muncă esenţială”, a spus Mardini.

CICR a indicat că lucrează cu partenerii săi din domeniul umanitar din întreaga lume pentru a înţelege amploarea atacului şi pentru a lua măsurile adecvate pentru a-şi proteja datele în viitor.

Lukasz Olejnik, fost consilier în domeniul cibernetic al CICR, a declarat pentru CNN că incidentul „pare a fi cea mai mare și mai sensibilă scurgere de date din istoria CICR și, probabil, având în vedere sensibilitatea informațiilor, din istoria tuturor organizațiilor umanitare de până acum”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: