joi

28 martie, 2024

1 noiembrie, 2015

tiberiu-urdareanuPrimarul suspendat al Iaşiului Gheorghe Nichita a fost arestat, în dosarul în care este suspectat că a primit mită de la preşedintele grupului UTI, Tiberiu Urdăreanu, în timp ce acesta din urmă va fi cercetat în arest la domiciliu, au hotărât judecătorii de la Tribunalul Bucureşti.

Procurorii DNA i-au prezentat, vineri, pe Gheorghe Nichita şi pe Tiberiu Urdăreanu la Tribunalul Bucureşti, după ce i-au reţinut joi seară. DNA a anunţat atunci că propune arestarea preventivă în cazul celor doi, însă vineri, în sala de judecată, procurorul a cerut arest la domiciliu pentru preşedintele UTI.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că procurorii au decis să ceară arest la domiciliu în cazul lui Urdăreanu, după ce acesta şi-a recunoscut integral fapta şi a dat o declaraţie de recunoaştere a vinovăţiei.


Concret, explică sursele citate, nu Urdăreanu este cel care a dat efectiv banii pentru primarul Iaşiului, ci complicele său, vicepreşedintele UTI, Mihail Tănăsescu, astfel că Urdăreanu nu a fost implicat direct, dar „a acceptat să fie daţi bani prin intermediar”.

Sursele citate au precizat însă că procurorii nu au încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu Urdăreanu, care ar beneficia astfel de o reducere substanţială a unei eventuale pedepse.

Judecătorul de la Tribunalul Bucureşti a decis arestarea lui Gheorghe Nichita şi cercetarea lui Urdăreanu în arest la domiciliu.

Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Acuzaţiile procurorilor


Primarul suspendat al Iaşiului Gheorghe Nichita este acuzat că a primit 10 la sută dintr-un contract de aproape 70 de milioane de lei atribuit UTI şi unei alte firme, precum şi reduceri la un hotel de lux din Bucureşti, dar şi cazare în China.

Tiberiu Urdăreanu, alături de vicepreşedintele UTI, Mihail Tănăsescu, şi de Iulius Gabriel Mardarasevici, directorul firmei Information Business Consulting SRL (IBC), este acuzat de dare de mită.

Vicepreşedintele UTI va fi cercetat sub control judiciar, iar directorul IBC – sub control judicar pe cauţiune, aceasta fiind stabilită la 50.000 de lei, au hotărât procurorii.

În urma cercetărilor, a rezultat că, în luna august 2013, în contextul implementării proiectului „Sistem de Management de Trafic în Municipiul Iaşi”, care privea fluidizarea traficului rutier şi pietonal, precum şi scăderea gradului de poluare, finanţat din fonduri europene, Gheorghe Nichita, în calitate de primar al municipiului Iaşi, a pretins şi primit de la ceilalţi inculpaţi mai multe foloase necuvenite pentru a agrea câştigarea licitaţiei de către asocierea UTI – IBC şi semnarea contractului respectiv, în valoare de 69.614.309 lei (fără TVA), precum şi pentru asigurarea derulării acestuia în bune condiţii.

Potrivit anchetatorilor, acest lucru a avut la bază o înţelegere anterioară între Nichita, Mardarasevici (pentru IBC) şi Urdăreanu (pentru UTI), aceştia din urmă efectuând, cu sprijinul lui Tănăsescu şi al unei alte persoane, demersuri frauduloase pentru colectarea banilor (ce urmau a fi daţi cu titlu de mită). Demersurile ar fi constat şi în elaborarea şi, ulterior, decontarea unor facturi pentru situaţii de lucrări conţinând servicii neprestate, a căror valoare reprezenta, de fapt, suma ce se colecta, periodic, drept mită pentru primarul municipiului Iaşi.

Concret, până în prezent edilul Iaşiului a primit o parte din suma totală de 10% din valoarea contractului atribuit, beneficii constând în reduceri de 30-40% (în total circa 15.100 lei) din preţurile unor locuri de cazare la un hotel de lux din Bucureşti, în perioada 2013-2015, plata, în cursul anului 2014, a unor servicii de cazare la o vizită în China, efectuată de el alături de angajaţi ai primăriei, precum şi oameni de afaceri, între care şi directorul IBC, beneficii constând în achiziţionarea unor echipamente electronice în perioada ianuarie – februarie 2014, evaluate la circa 20.000 lei.

Din probele existente la dosarul cauzei a rezultat că suma de 6,9 milioane lei, reprezentând 10% din valoarea contractului de lucrări, urma a fi remisă în raport cu cota de participare a asociaţilor UTI şi IBC la contract, adică 80% reprezenta „contribuţia” UTI, iar 20% reprezenta „contribuţia” IBC la banii colectaţi cu titlu de mită pentru Nichita, parte din aceasta fiind colectată deja în contul IBC, mai spun procurorii.

În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Problemele mai vechi ale lui Nichita

Gheorghe Nichita a fost suspendat din funcţia de primar al Iaşiului, pe 22 mai, fiind cercetat de procurorii DNA pentru că ar fi apelat la angajaţii Poliţiei Locale ca să-şi urmărească fosta iubită. Nichita este cercetat sub control judiciar.

Primarul suspendat al Iaşiului este acuzat că, folosindu-se de funcţia de primar al municipiului Iaşi, l-a determinat pe Liviu Hliboceanu, la acel moment director general adjunct al Poliţiei Locale Iaşi, să dispună ca angajaţii din subordine să o supravegheze pe fosta iubită a edilului, Adina Samson, care era angajată la primărie.

Cele mai noi contracte ale imperiului UTI

Tiberiu Urdăreanu controlează UTI Grup, companie care a câştigat în acest an, printre altele, contracte cu Metrorex, pentru informatizarea Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP) şi pentru modernizarea aeroportului din Bacău.

Astfel, în luna iulie Metrorex a semnat un contract de 180 de milioane de euro pentru realizarea finisajelor şi sistemelor de instalaţii pentru secţiunea Râul Doamnei-Haşdeu din magistrala 5 de metrou, consorţiul câştigător fiind format din companiile Astaldi (Italia), FCC Construccion (Spania), UTI şi activ Group Management.

Alt contract câştigat în acest an, în valoare de 12,8 milioane euro fără TVA, vizează modernizarea Aeroportului Bacău.

În plus, Certsign, din grupul UTI, va furniza Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP) servicii de arhivare electronică şi semnătură electronică pentru realizarea unui sistem informatic managerial, valoarea contractului fiind de 14,4 milioane de lei, pe 12 luni. Contractul a fost încheiat în luna martie.

În baza unor acorduri semnate în anii anteriori, UTI a fost implicat în realizarea dosarelor electronice de sănătate, a sistemului de plată a rovinietei, sistemului electronic de achiziţii publice, a echipamentelor care asigură funcţionarea Arenei Naţionale, reţeaua subterană de cabluri Netcity, semaforizarea din Bucureşti sau cardurile RATB.

UTI Grup are peste 2.000 de angajaţi şi estimează că va avea în acest an afaceri de 130 milioane euro. Din total, 65 de milioane euro provin din domeniul siste­me­lor tehnologice, 60 de milioane din instalaţii pentru construcţii, iar restul din activităţile de exploatare şi de operare a infrastructurii de fibră optică din Bucureşti.

Presa a relatat în ultimii ani despre faptul că UTI a devenit ”abonat” la contracte pe bani publici cu companii de stat, ministere şi administraţii locale.

Tiberiu Urdăreanu, fost ofiţer superior la Institutul de Cercetări Militare de la Clinceni, este fiul fostului general de armată Tiberiu S. Urdăreanu, fostul şef al Directiei de tancuri din Ministerul Apărării.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: