15 iulie, 2020

Prestigioasa revistă The Lancet a publicat marți un studiu ce contrazice estimările ONU privind populația Terrei.
Conform studiului, planeta nu va ajunge la plafonul de 10 miliarde de locuitori secolul acesta – maximul, de 9,7 miliarde de locuitori, va fi atins în 2064, după care va urma o scădere până 8,8 miliarde persoane în 2100.

Estimările ONU indică 11 miliarde de oameni în 2011.

Diferențele dintre cele două prognoze provin din premisele diferite luate în considerare. Autorii studiului publicat de The Lancet consideră că nu va exista o creștere continuă a populației datorită îmbunătăţirii accesului fetelor și femeilor la educație și la metodele de contracepție moderne, ceea ce va contribui la declinul ratei fertilității.

(Citiți și: „Studiu INS: Populația rezidentă a României s-ar putea reduce cu 8,8 milioane persoane, până în 2060″)

Experții în demografie publicați în The Lancet se așteaptă la un declin mai rapid al fertilității în Africa Subsahariană și la o rată totale a fertilității sub nivelul de înlocuire, în special în China și India.


Institutul de Metrică şi Evaluare a Sănătăţii (IHME) de la şcoala de medicină a Universităţii din Washington estimează că în 188 din 195 de ţări analizate se va înregistra o scădere a fertilităţii până în 2100.

(Citiți și: Recorduri demografice istorice în 2016: Cel mai mic număr de născuți-vii de după 1876 și cel mai mare spor negativ din istorie)

O evoluție pe modelul din The Lancet va avea implicații pozitive asupra mediului, schimbărilor climatice, producției alimentare, dar ar putea afecta puternic forța de muncă, creșterea economică și sistemele sociale de suport (pensii și sănătate), în regiunile cu cel mai mare decin al fertilității.
În peste 20 de ţări se aşteaptă ca populaţia să se reducă cu mai mult de jumătate până în 2100. Printre acestea se numără Italia, Spania, Japonia şi Thailanda.

Economia Indiei o va depăși pe cea a Germaniei până în 2050

Conform studiului, economia Germaniei va fi depășită de cea a Indiei până în 2050, iar în 2100, Nigeria va fi a noua economie a lumii:

Cele mai dezvoltate 25 de economii, în 2030, 2050 și 20100

Nigeria va deveni una dintre principalele puteri economice ale lumii alături de Statele Unite, China şi India.

China urmează să devină cea mai puternică economie din lume în 2035, dar se estimează că, din nou, America va reveni pe primul loc în 2098, datorită aportului imigranţilor.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: