luni

22 aprilie, 2024

23 noiembrie, 2019

Sistemul de sănătate din România încă se luptă cu plaga corupției, a investițiilor insuficiente și a exodului de personal calificat, în ciuda dublării salariilor în ultimii 5 ani – spune o analiză a The Economist.

Sistemul de sănătate din România este clasat constant în cea mai rea zonă a Uniunii Europene, de Euro Health Consumer Index, spune analiza citată.


Articolul debutează cu descrierea unui poster aflat la intrarea în Spitalul de Urgență din Slatina: cinci medici cu stetoscoape zâmbesc încurajator: „Lăsăm corupția să sufere, pe voi vă vom vindeca”.

Totuși, mentalitatea de a mitui pentru a primi îngrijire medicală este greu de dezrădăcinat. Și mai îngrijorătoare este mărimea sumelor de bani care se spală prin tranzacții cu furnizorii de echipamente și consumabile din spitale.

The economist amintește cazul Hexi Pharma, din anul 2016, când s-a descoperit că această firmă livra dezinfectanți diluați la 350 de spitale publice. Publicația citează un raport potrivit căruia directorii spitalelor ar fi primit echivalentul a 30% din valoarea contractelor.

România cheltuie cel mai puțin pentru sănătate din UE, atât pe cap de locuitor cât și ca pondere în PIB, potrivit Eurostat.


Nici un spital nou nu a fost construit de la căderea comunismului în 1989. UE a oferit 170 de milioane de euro, pentru un proiect, dar acesta nu a fost lansat. Așa că clădirile vechi existente sunt veritabile bombe biologice cu ceas.

The economist amintește că, în decembrie anul trecut, 39 de bebeluși au fost infectați cu un virus rezistent la antibiotic într-una dintre cele mai bune maternități ale țării. Romnânia are cea mai înaltă rată de infecții dobândite în spitale.

Țara produce numeroși medici, dar15 – 20.000 dintre ei au emigrat pentru a fi mai bine plătiți și în spitalele românești o treime de posturi sunt vacante. Doar 10% din medici lucrează în mediul rural și, ca urmare, accesul la serviciile de sănătate de bază este insuficient pentru un român din patru – recunoaște Ministerul Sănătății.

Salariile în diferite sectoare medicale au crescut cu 88 % până la 122% față de media națională în ultimii cinci ani, dar dezrădăcinarea corupției va dura ani. „Întretimp, mai bine e să nu te îmbolnăvești în România”, conchide publicația britanică.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: