19 ianuarie, 2022

Teza de doctorat a premierului va fi verificată de Comisia de etică a Universității Naționale de Apărare (UNAp) Carol I, așa cum a solicitat chiar premierul după ce PressOne a publicat marți acuzația că premierul a plagiat 42 d epagini din cele 138. Rectorul UNAp este un fost șef de cabinet al lui Nicolae Ciucă din perioada în care actualul prim-ministru era șef al Statului Major General.

”Urmare la informațiile apărute în Mass-media și a solicitării domnului Nicolae-Ionel Ciucă, adresată Universității Naționale de Apărare „Carol I”, vă informăm că la nivelul instituției noastre au fost inițiate demersurile legale, prin intermediul Comisiei de etică universitară, de verificare a respectării standardelor de calitate și de etică universitară, cu privire la existența unor similitudini cu alte lucrări științifice, în cadrul tezei de doctorat cu titlul „Dimensiunea angajării Armatei României în operațiuni întrunite multinaționale”, susținută de autorul tezei în anul 2003”, se arată într-un comunicat al Universității Naționale de Apărare Carol I.

Rectorul UNAp este un fost șef de cabinet al lui Nicolae Ciucă și fost șef al Direcției doctrină din Statul Major al Apărării

Generalul (r) Nicolae Ciucă neagă acuzațiile publicate de PressOne și susține că lucrarea respectă regulile și cerințele legale valabile în anul 2003.


Pentru a obține confirmarea onestității sale academice, premierul a solicitat o verificare a tezei de către Comisia de etică a universității la care a obținut titlul de doctor în științe, UNAp, subordonată Ministerului Apărării.

Dacă aceasta va considera că există probleme cu lucrarea, spune prmeierul, atunci Universitatea să solicite verificarea de către Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU).

CNATDCU este instituția care are dreptul de a cere retragerea unui titlu de doctor în științe, după ce stabilește verdictul de plagiat, conform legii.

„Consider că am realizat lucrarea conform cerinţelor legale existente la acea vreme şi, în consecinţă, am iniţiat solicitarea de verificare a acesteia de către Comisia de etică a UNAp – Instituţia Organizatoare de Studii de Doctorat, în acord cu prevederile legale în vigoare, în spiritul OMEC n.r. 5229/2020 din 17 august 2020.


În măsura în care vor mai exista semne de întrebare, UNAp va fi îndreptăţită să solicite verificarea de către CNATDCU – Comisia 26 – Ştiinţe politice, studii de securitate, ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică”, precizează Nicolae Ciucă într-un comunicat.

Rectorul Universității este generalul de brigadă Pleșcan Dorin Corneliu (foto), care a fost numit rector în decembrie 2019, deși nu a predat niciodată anterior.

Dorin Pleșcan a fost, între ianuarie 2015 și iunie 2016, șef de cabinet al generalului Nicolae Ciucă, pe atunci, șef al Statului Major General.

Din 2017, Dorin Pleșcan a fost locțiitor al șefului Direcției Instrucție și doctrină din cadrul Statului Major al Apărării.

Pentru ca generalul să fie numit rector la această instituție de învățământ superior, Ministerul Apărării a trimis Ministerului Educației o adresă prin care cereau clarificări și modificări ale procedurii pentru desemnarea rectorului UNAp, conform unei declarații oferite de fostul secretar de stat în MEN Gigel Paraschiv, coleg de partid (PNL) cu premierul Ciucă.

Potrivit explicațiilor lui Gigel Paraschiv pentru publicația Gândul, Ministerul Educației nu a făcut altceva decât să răspundă unei solicitări venite de la Ministerul Apărării prin care se cerea „clarificarea” condițiilor de accedere în funcția de rector.

Premierul a negat acuzațiile

Premierul Nicolae Ciucă a negat acuzațiile acuzațiilor de plagiat lansate de Pressone, susținând că lucrarea sa de doctorat a devenit publică încă din 2003 și s-a realizat ”conform cerințelor legale existente la acea vreme”.

Într-o precizare de presă, premierul spune că ”lucrarea a fost elaborată onest, fiind menționată cel puțin într-un loc sursa bibliografică”.

”Acuzațiile publice nu se pot susține științific in niciun fel, fapt ce poate fi dovedit si de raportul oricărei metodologii de depistare a similitudinii, corect și profesionist utilizată. Sintagme si formulări standardizate specifice domeniului tezei de doctorat (gen “pilon de stabilitate” etc) nu trebuie ocolite atunci când tratezi un subiect sensibil – precum geopolitica – unde semantica trebuie neaparat să fie precisă, motiv pentru care anumite sintagme/formulări este obligatoriu să fie standardizate”, mai menționează Nicolae Ciucă, în comunicatul trimis marți de Guvern.

Reacția Președinției: analizarea tezei e o decizie ”corectă

Președintele Klaus Iohannis a reacționat marți la acuzațiile de plagiat aduse premierului precum și la socilitarea acestuia ca teza să-i fie analizată:

„Preşedintele României consideră corectă şi necesară decizia premierului Nicolae Ciucă de a solicita analizarea tezei sale de doctorat de către Comisia de Etică a UNAp, orice demers menit să clarifice suspiciunile formulate în spaţiul public fiind binevenit. Până la o decizie finală a instituţiilor abilitate, preşedintele Klaus Iohannis nu va mai face alte precizări pe acest subiect”, a transmis marți Administraţia Prezidenţială.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: