vineri

29 martie, 2024

18 noiembrie, 2021

Prezența fizică la clasă va fi acceptată și în școlile unde rata de vaccinare a angajaților este sub 60%, dacă incidența cazurilor de Covid-19 din localitate nu depășește 3 la 1.000 de locuitori, a anunțat joi seara ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

De asemenea, a anunțat acesta, testele Covid-19 pot fi administrate elevilor și acasă, de către părinți.

Măsura a fost acceptată de Ministerul Sănătății, care s-a opus două săptămâni, în pofida atenționărilor venite din partea organizațiilor non-guvernamentale, care au atras atenția că impactul va fi suportat în special de elevii din rural, unde rata de vaccinare este mult sub media națională, iar conectarea la lecțiile online este foarte dificilă.


Potrivit ministrului Sorin Cîmpeanu, 1.724 de localități și 18 județe au o rată a cazurilor noi de Covid-10 cumulată la 14 zile sub 3 cazuri la 1.000 de locuitori:

„Vă aduc la cunoștință că, astăzi, 1724 de localități din România au rata de infectare de sub trei la mie. La nivel național, rata de infectare este astăzi 4,36 la mie. În București, de exemplu, este de 4,76 la mie și sunt 18 județe care în ansamblul lor au rata de infectare mai mică de trei la mie.

Practic, mai bine de jumătate din teritoriul țării rata de infectare este sub acest prag de trei la mie. De luni, în aceste localități toți copiii din grădiniță și elevii vor putea merge cu prezența fizică fără a ne mai raporta la rata de vaccinare din unitățile de învățământ.”

Măsura va fi completată de introducerea testării elevilor, care ar putea începe săptămâna viitoare.


În curând, a mai anunțat ministrul, se vor face și completările pentru procedura de testare.

„Este vorba de precizări cu privire la protocolul care se aplică în cazul elevilor care vor fi depistați pozitiv în urma testării. Practic, dacă testul de salivă este pozitiv și se face testul PCR, elevul aduce rezultatul negativ al testului PCR și poate continua cu prezență fizică. Dacă nu se face testul sau dacă testul PCR confirmă rezultatul testului de salivă, elevul va rămâne la domiciliu vreme de 14 zile”, a explicat ministrul Cîmpeanu.

Alte precizări importante privind testarea:

  • La decizia școlii, testele vor putea fi administrate la domiciliu, de către părinți sau sub supravegherea părinților sau a reprezentanților legali sau în școală.
  • Dacă testarea va fi făcută în școală, este nevoie și de acordul părinților. Acordul părinților va fi exprimat într-un formular ce va fi elaborat de către Ministerul Sănătății.
  • Rezultatul va putea fi trimis dirigintelui, în scris sau prin e-mail, sau învățătorului sau persoanelor desemnate în școală.
  • „Este foarte posibil, pentru a acoperi toate situațiile, ca în ziua de vineri fiecărui elev sau copil de grădiniță să i se pună la dispoziție două teste pentru săptămâna viitoare, dacă părinții decid să le facă acasă evident că nu e nevoie de acordul părinților, pentru că ei înșiși le administrează”, a spus ministrul Educației.
  • „Dacă profesorii în școală, prin decizia Consiliului de Administrație consideră că administrarea poate fi organizată în școală, copilul va merge cu cele două teste sau cu testul de luni și testul de joi pentru a fi administrat în școală și supraveghere a cadrelor didactice. Oricum testele vor fi la copii”, a adăugat Sorin Cîmpeanu.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: