joi

28 martie, 2024

12 noiembrie, 2021

Săptămâna viitoare începe testarea Covid-19 a elevilor, dar procedura nu a fost stabilită încă și subiectul naște controverse între actorii ce ar trebui să ia împreună decizia. Acolo unde nu există personal medical în școli, testele vor fi prelevate de către cadrele didactice, spun autoritățile, în timp ce sindicatele din învățământ și personalul cabinetelor școlare spun că testarea ar trebui făcută acasă, de părinți.

România a achiziționat prin circa 32 de milioane de teste Covid-19 non-invazive, pe bază de salivă, pentru funcționarea în siguranță a grădinițelor și școlilor și pentru a împiedica extinderea epidemiei de SARS-CoV-2.

Preșecolarii, elevii și angajații acestor unități (profesori și personal auxiliar), vor fi testați gratuit de două ori pe săptămână.


Primele teste urmează să ajungă în școli la sfârșitul săptămânii viitoare, conform ministrului Educației, SOrin Cîmpeanu.

Procedura testării și, mai ales, cine va preleva probele, sunt probleme ce au fost încă stabilite definitiv și care au generat polemici aprinse.

Autoritățile: Testarea trebuie făcută de personalul medical din școli, iar unde nu există așa ceva, de către profesori

Ministerul Sănătății urmează să emită normele pentru folosirea testelor, a precizat, la Digi24, secretarul de stat Andrei Baciu:

„Se lucrează la nivelul Ministerului Sănătății pentru a finaliza tot protocolul, iar forma finală va fi comunicată imediat ce proiectul va fi gata. Vorbim de teste de salivă non-invazive. Metoda de recoltare se va face diferit, în absența unui disconfort. Vorbim și de posibilitatea ca aceste teste să fie făcute și de personal non-medical. Bineînțeles, în urma unei instruiri, astfel încât procedura să se facă corect și rezultatul să nu fie influențat de maniera de testare”.


Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a explicat că este exclusă prelevarea probelor de către personal medical și a spus că așteaptă formularea normelor, de către Ministerul Sănătății, ținându-se cont de deficitul de medici și asistente existent în școli:

„Personal specializat înseamnă personal medical. Ştim foarte bine că în România avem deficit de personal medical în general, cu atât mai mult în şcoli. Deci testarea de către personalul medical, o spun cu toată responsabilitatea, ar bloca din prima clipă acest proces de screening atât de necesar pentru siguranţa sanitară în şcoli. Exclusă posibilitatea. Am solicitat Ministerului Sănătăţii şi aşteptăm procedura de administrare a acestor teste”.

Conform datelor oficiale, la începutul anului școlar existau, în rețeaua de aproximativ 7.000 de școli, doar 680 de medici şi 3.000 de asistenţi medicali, cei mai mulți fiind în Bucureşti, Dolj, Cluj, Iaşi, Bihor şi Argeş. În Călărași și alte județe nu există niciun medic școlar.

Medicii din școli: Administrarea testării ar trebui făcută acasă, de către părinți

Președinta Societății Medicilor din Colectivitățile de Copii și Tineri (SMCCT), Daniela Rajka, spune că testele de salivă distribuite în școli trebuie să fie folosite acasă, în izolare, întrucât testarea elevilor suspecți în instituția de învățământ ar putea crește riscul de răspândire a virusului.

„De la începutul acestui an școlar, personalul medical din cabinetele medicale școlare a efectuat 90.805 de teste antigen rapide, de cele mai multe ori în condiții improprii, supunându-se permanent riscului de infecție”, conform unei scrisori deschise a SMCCT.

„Avantajul esențial al testării la domiciliu este acela că persoana testată pozitiv rămâne izolată la domiciliu, nu intră în colectivitate”, iar colegii acestuia nu mai sunt considerați contact direct, astfel încât pot continua cursurile, explică Daniela Rajka, citată în comunicatul SMCCT.

„De altfel, există și alte țări care au adoptat măsura testării-screening a elevilor la domiciliu, distribuind un număr de teste părinților pentru efectuarea acasă a testării și raportarea rezultatelor către unitatea de învățământ”, se mai arată în scrisoare.

Sindicaliștii din învățământ: Testele nu pot fi administrate de profesori, riscul de infectare este prea mare

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație Spiru Haret i-au adresat ministrului interimar al Sănătății, Cseke Attila, o scrisoare deschisă în care susțin că testele nu pot fi administrate preșcolarilor și elevilor de către salariații din învățământ, din cauza riscului de contaminare:

„Procedura trebuie să prevadă expres că aceste teste rapide antigen din saliva sunt administrate preșcolarilor/elevilor de către personalul cabinetului medical școlar de la nivelul unității de învățământ sau, acolo unde nu este posibil, de către o echipă mobilă din cadrul D.S.P.J./D.S.P.M.B. Doar în mod excepțional, acolo unde nu se poate asigura testarea de către personalul medical, aceste teste urmează să fie administrate de către reprezentanții legali ai preșcolarilor/elevilor, stabilindu-se, prin procedură, modul în care Ii se predau aceste teste și cum se valorifică rezultatele testării.”

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: