marți

16 iulie, 2024

9 iulie, 2023

Cancerul poate fi depistat înainte să aibă vreun simptom, printr-un test de sânge, cu ajutorul inteligenţei artificiale, iar o echipă de cercetători de la Universitatea Johns Hopkins, SUA a creat programele non-invazive, biopsia lichidă, pentru aceste teste. Ele ar putea ajunge în laboratoare, într-o jumătate de an, mai întâi în America, pentru depistarea precoce a cancerului pulmonar. Echipa de cercetători este condusă de un român – Victor Velculescu (foto), profesor și coordonator de cercetare în cancer, la Universitatea Johns Hopkins, SUA.

”Cancerul este individualizat, este diferit de la o persoană la alta și asta face terapia foarte dificilă. Folosim laboratorul nostru pentru a face aceste noi analize și descoperiri pentru a schimba viitorul, sper, în felul nostru”, a explicat Victor Velculescu, profesor și coordonator de cercetare în cancer, la Universitatea Johns Hopkins, SUA, citat de TVR.

Profesorul Victor Velculescu este directorul laboratorului de genomică în cancer de la renumita Universitate de Medicină Johns Hopkins din SUA și co-director al programului de genetică și epigenetică în cancer.

Victor Velculescu a condus prima secvențiere a genomului uman în cancer


El a condus prima secvențiere a genomului uman în cancer, care a revoluționat medicină personalizată. Datorită genelor descoperite, au apărut terapiile țintite în cancerul de sân, de sânge, creier și nu numai. Împreună cu echipa sa, Victor Velculescu a creat și biopisia lichidă. Este un test de sânge care poate depista cancerul în stadiile incipiente, fără imptome. Astfel s-ar putea interveni urgent cu tratamentul necesar și ar crește șansele de supraviețuire ale pacienților.

”În loc să analizăm țesutul cancerului, analizăm sângele. E, de fapt, uimitor, pentru că ne uităm în sânge și vedem ce se întâmplă în diverse alte părți ale corpului, care este punctul important de unde a început cancerul”, a explicat pentru TVR Victor Velculescu.

Analize realizate cu ajutorul Inteligenței Artificiale și accesibile ca preț

Testul, ușor de făcut în laboratoare, analizează, cu ajutorul inteligenței artificiale, cantități uriașe de informație genetică. Cercetătorii au descoperit că fragmentele de ADN din sânge pot arăta de unde vin celulele moarte de la cancer. Astfel se poate monitoriza și evoluția pacientului.

”ADN-ul nu este împachetat bine în nucleul unei celule cancerigene. E total dezorganizat, e ca un fel de valiză total dezorganizată, comparativ cu o valiză bine și frumos organizată care reprezintă o celulă normală. Trebuie să fie ceva ușor de făcut și necostisitor, pentru că în felul ăsta toată lumea să poată să-l obțină”, a mai precizat Victor Velculescu.


Cercetătorii speră că, în șase luni, testul va putea fi făcut în laboratoarele din SUA. Ar fi folosit mai întâi pentru depistarea precoce a cancerului pulmonar la persoanele cu factori de risc, precum cei cu istoric de fumat sau care au peste 50 de ani, înainte de investigațiile uzuale.

Profesorul Velculescu va sprijini realizarea genomului de referință pentru români

Până când va ajunge în Europa, românii ar putea beneficia de testare în cadrul unor proiecte de cercetare prin noul institut de genomică.

Profesorul Victor Velculescu va sprijini și realizarea genomului de referință pentru populația României. Renumitul cercetător, apreciat cu nenumărate premii în toată lumea, are acum și titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila.

Dragoș Vinereanu, președintele Senatului UMF Carol Davil” București, despre profesorul român coordonator de cercetare în cancer, la Johns Hopkins: „Are un Hirsch Index zdrobitor, de 123, cu peste 125.000 de citări, fiind considerat printre cei mai influenți oameni de știință din lume. Deține 39 de brevete de invenție, 71 „patent applications” în Statele Unite, precum și 509 brevete internaționale”.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: