joi

2 mai, 2024

2 august, 2023

companie farmaceutică americană a lansat luni primul test de sânge pentru detectarea nivelurilor anormale de beta-amiloid, proteina ce joacă un rol cheie în declanşarea maladiei Alzheimer. Testul permite depistarea Alzheimerului cu mult înaintea manifestării primelor semne de demență.

Noul test, denumit AD-Detect, costă aproape 400 de dolari, se face acasă şi foloseşte aceeaşi tehnologie ca testul de sânge lansat de aceeaşi companie la începutul anului 2022 pentru uz clinic.

„Unul dintre avantajele de a avea un astfel de test de depistare a proteinei beta-amiloid este acela că te ajută să afli, posibil cu mai mulţi ani înainte de a deveni simptomatic, dacă ai un risc de a dezvolta Alzheimer”, a declarat Michael Racke, directorul departamentului de dispozitive medicale neurologice din cadrul companiei americane producătoare, Quest Diagnostics., citat de News.ro.


Testul se adresează adulţilor cu vârsta de 18 ani şi peste, care pot avea pierderi uşoare de memorie sau un istoric familial de Alzheimer şi care doresc să-şi evalueze propriul risc pentru această boală.

Pentru a putea fi folosit la domiciliu, utilizatorii trebuie mai întâi să-l achiziţioneze de pe site-ul companiei. Prin telemedicină, un medic va analiza achiziţia pentru a se asigura că este necesară din punct de vedere medical şi va plasa o comandă în numele pacienţilor. Aceştia îşi pot revizui rezultatele online şi au posibilitatea de a se consulta cu un medic, fără costuri suplimentare.

Noul test de sânge, creat şi verificat într-un singur laborator, nu a trecut prin nicio procedură de verificare din partea FDA, potrivit Reuters.

În general, autoritatea de reglementare americană nu verifică astfel de teste atâta timp cât ele sunt prescrise de un furnizor de servicii medicale.

Primul medicament pentru eliminarea acumulărilor de proteină beta-amiloid din creier


Anunţul de luni a fost făcut la scurt timp după ce Agenţia pentru alimente şi medicamente (FDA) din Statele Unite a decis la începutul lunii iulie să acorde o autorizaţie completă medicamentului Leqembi (lecanemab-irmb), care elimină proteinele beta-amiloid din creier şi care a demonstrat că încetineşte progresia maladiei Alzheimer la pacienţii aflaţi în stadii timpurii ale bolii.

Acest medicament a fost dezvoltat de producătorul japonez de medicamente Eisai şi partenerul său, grupul american Biogen.

Un tratament similar, donanemab, dezvoltat de Eli Lilly, este evaluat în prezent de experţii de la FDA.

Înainte de dezvoltarea acestor două medicamente, tratamentele concepute împotriva Alzheimer vizau doar simptomele, nu şi cauza bolii.

*****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: