Primul vaccin împotriva demenței ar putea fi creat în trei ani, după ce se finalizează studiile clinice ale unei formule descoperite de cercetătorii de la Flinders University, Adelaide, Australia.
Formula descoperită de echipa condusă de profesorul de medicină Nikolai Petrovsky ar putea fi folosită pentru prevenirea și chiar eliminarea unor simptome ale acestei boli care afectează milioane de persoane de pe glob și pentru care nu există în acest moment niciun tratament.
În lume există 47,5 milioane de bolnavi de demență, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, și în fiecare an numărul crește cu alte aproximativ 7,7 milioane de noi cazuri.
Demența este un sindrom care afectează memoria unei persoane, gândirea și capacitatea sa de a îndeplini sarcinile de zi cu zi și se manifestă preponderent la persoanele în vârstă.
Dacă studiile clinice se vor dovedi și ele un succes, așa cum s-a întâmplat în cazul experimentelor pe șoareci, într-un interval de 3 – 5 ani s-ar putea trece la administrarea acestui vaccin la persoanele de peste 50 de ani.
„Dacă avem succes în studiile clinice, în trei până la cinci ani, am putea fi pe drumul spre unul dintre cele mai importante progrese din istoria medicală recentă”, a declarat marți profesorul Petrovsky.
Vaccinul țintește proteinele neregulate beta-amiloid și tau, cele care declanșează Alzheimerul.
Studiile clinice pe oameni vor fi efectuate cu Institute of Molecular Medicine and University of California (Irvine).
Profesorul Petrovsky a explicat pentru The Australian că descoperirea este atât de importantă încât este sigur că va fi folosită ca vaccin preventiv, așa cum se întâmplă cu vaccinurile antigripale, și va duce la eradicarea demenței.
“Poți să-l administrezi oricărei persoane, să spunem că după împlinirea vârstei de 50 de ani, asemeni vaccinurilor pentru gripele cu risc ridicat, și să oprești apariția bolii. Poți imuniza înainte ca boala să înceapă“, a mai explicat cercetătorul.
Echipa a dezvoltat tehnologia necesară și a optimizat formula astfel încât să fie produsă o soluție foarte puternică care să fie folosită ca măsură preventivă.
Formulele anterioare dezvoltate erau mult mai slabe și produceau anticorpi la nivel foarte scăzut. Soluția de acum este de 1.000 de ori mai puternică.