Un medicament experimental a încetinit rata de scădere a memoriei și a gândirii la persoane detectate timpuriu cu boala Alzheimer. Specialiști consultați de The Guardian descriu experimentul drept un „moment istoric” pentru tratamentul demenței.
Cogniția pacienților cu Alzheimer cărora li s-a administrat medicamentul, dezvoltat de companiile Eisai și Biogen, a scăzut cu 27% mai puțin decât a celor aflați sub tratament placebo. Experimentul a durat 18 luni.
Chiar dacă produce o schimbare modestă a rezultatului clinic, este pentru prima dată când se demonstrează că un medicament poate modifica traiectoria bolii.
„Este un moment istoric pentru cercetare deoarece acesta este primul studiu de fază a treia a unui medicament pentru Alzheimer care a încetinit cu succes declinul cognitiv. Mulți oameni consideră că Alzheimer este o parte inevitabilă a îmbătrânirii. Acest lucru arată că, dacă intervii devreme, poți avea un impact asupra bolii”, a spus dr. Susan Kohlhaas, director de cercetare la Alzheimer’s Research UK.
Studiul a înrolat 1.800 de pacienți cu Alzheimer în stadiu incipient. Pacienților li s-au administrat perfuzii, de două ori pe săptămână, care conțin medicamentul Iecanemab.
Experimentul a demonstrat că Iecanemab reduce plăcile din creier și încetinește declinul memoriei și capacitatea pacienților de a îndeplini sarcinile de zi cu zi.
Aproximativ o cincime dintre pacienți au prezentat efecte secundare.
Este de așteptat ca Eisai și Biogen să solicite aprobarea de reglementare în SUA și Europa până la sfârșitul anului.
Dacă vor fi aprobate, furnizorii de asistență medicală au de luat decizii dificile legat de eligibilitatea pentru tratament deoarece îmbunătățirile clinice sunt observate doar pacienți diagnosticați precoce.
***