duminică

28 aprilie, 2024

4 decembrie, 2023

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja a anunțat că din 2032, când nu va mai fi permisă arderea huilei, la Paroșeni trebuie găsite variante pentru ca termocentrala să funcționeze în continuare cu combustibili verzi, tip biomasă.

„Termocentrala Paroșeni este una dintre cele mai moderne termocentrale din România. E modernizată cu fonduri japoneze. Huila este extrasă din Valea Jiului, din patru mine. Producția acestor mine nu este suficientă pentru a alimenta termocentrala Paroșeni la capacitate. Huila extrasă ajunge pentru două zile de funcționare pe săptămână. Și la fiecare repornire sunt costuri suplimentare, implicând consum mare de gaz. Și explorăm un posibil parteneriat cu o companie americană, dar nu numai, e și o companie românească, sunt și alții care produc biomasă și biomasa asta se poate arde în condiții de mediu mult mai prietenoase în termocentrala de la Paroșeni”, a declarat Sebastian Burduja.

În fostele mine s-ar putea obține energie electrică

El a explicat că după 2032 trebuie găsite alternative pentru termocentrala de la Paroșeni, scrie News.ro. „Până în 2032 se va arde huilă la Paroșeni. Ne gândim la alternative, pentru că după 2032, presupunând că nu vom putea renegocia acel termen, ce facem cu Valea Jiului. E vorba despre această biomasă care se poate arde la Paroșeni pentru că cealaltă variantă este să închidem din 2032 o termocentrală modernă, nu mai ardem nimic pentru că nu mai avem huilă sau nu mai putem extrage. O companie din Australia are un sistem de greutăți, ele se coboară în puțurile de mină și practic prin coborârea aceasta, prin efectul gravitațional se produce energie. Se numește Green Gravity această companie și noi avem puțuri de mare adâncime, de la 300 de metri la 900 de metri. E un lucru care trebuie explorat”, a afirmat ministrul Energiei. El a precizat că a discutat și cu Hidroelectrica pentru a realiza parcuri solare în Valea Jiului.


„Am discutat cu Hidroelectrica să vină în Valea Jiului, la noul Complex Energetic Valea Jiului, unde am reușit să salvăm cele 2.032 de locuri de muncă și să facem niște parcuri solare. Sunt aproximativ 11 hectare disponibile. Trebuie să diversificăm activitatea Complexului Energetic Valea Jiului pentru că doar pentru exploatarea huilei, din păcate, în 2032 se dă stingerea. Ăsta-i termenul asumat  în fața Comisiei Europene”, a mai declarat Burduja.

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: