sâmbătă

9 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

20 iunie, 2023

Țările membre UE nu au ajuns la acord privind reforma pieței de energie a blocului comunitar, existând dezacorduri privind subveționarea centralelor pe cărbune necesare echilibării sitemului enrgetic european, transmite Reuters.

Miniștrii Energiei din UE s-au întâlnit la Luxemburg pentru a conveni asupra unei poziții comune cu privire la noile reguli care urmăresc, de asemenea, să evite repetarea crizei energetice de anul trecut, când prețurile record ale gazelor au lăsat consumatorii cu facturi pentru energie în creștere, relatează Reuters.

Miniștrii UE au încheiat discuțiile fără o poziție comună cu privire la regulile care urmăresc, de asemenea, să evite repetarea crizei energetice de anul trecut, când prețurile record ale gazelor au lăsat consumatorii cu facturi de energie în creștere.

Termocentralele pe cărbune – capacități de rezervă


Discuțiile au fost complicate de o propunere târzie a Suediei, care deține președinția rotativă a UE, de a permite țărilor să prelungească subvențiile mecanismului de capacitate pentru centralele electrice pe cărbune care plătesc producătorii, pentru a menține o capacitate suficientă în standby pentru a evita întreruperile de energie electrică.

Țări precum Austria, Belgia, Germania și Luxemburg s-au opus propunerii, spunând că aceasta ar submina obiectivele Europei de a lupta împotriva schimbărilor climatice. Un plan revizuit, prezentat luni, a spus că Comisia Europeană va trebui să aprobe fiecare cerere individuală pentru a utiliza centralele incluse în mecanismul de capacitate, ceea ce ar putea face mai dificil de justificat.

Proiectul de propunere, consultat de Reuters, ar permite mecanismelor existente de capacitate să renunțe temporar la o limită de emisii de CO2 – permițând centralelor pe cărbune să participe la echilibrarea sistemului – dacă nu reușesc să atragă destui producători cu emisii mai scăzute de carbon. Potrivit proiectului, unele țări au nevoie de această opțiune, deoarece întreruperea aprovizionării cu gaze a Europei, ca urmare a invadării Ucrainei de către Rusia, a pus o presiune suplimentară asupra capacității de generare a energiei.

Securitatea energetică mai importantă decât emisiile de CO2

„Pentru unii dintre noi, securitatea înseamnă piețe de capacitate”, a declarat luni ministrul polonez al Climei Anna Moskwa. Polonia, care obține aproximativ 70% din energia sa din cărbune, și-ar putea prelungi schema de sprijin pentru centralele pe cărbune după 2025, conform propunerii.


„Nu este compatibil cu obiectivele UE și naționale de protecție a climei”, a declarat ministrul german al Economiei și Climei, Robert Habeck, despre propunerea inițială. Cărbunele este combustibilul fosil care emite cel mai mult CO2. Oamenii de știință spun că utilizarea sa trebuie să scadă în acest deceniu, dacă lumea vrea să evite efectele cele mai severe ale schimbărilor climatice. Cea mai recentă versiune a propunerii spunea că o țară trebuie să evalueze și impactul asupra obiectivelor sale privind schimbările climatice.

Neînțelegeri pe tema subvențiilor

Reforma propusă pe piața energiei electrice din UE urmărește să stabilească mai previzibil prețurile energiei, prin introducerea de noi surse regenerabile susținute de stat și centrale nucleare cu emisii reduse de carbon în contracte cu preț fix pentru diferență. Miniștrii negociau detalii precum cum să cheltuie orice venituri obținute de aceste scheme de subvenții și condițiile dorite de țări, inclusiv Austria și Germania, pentru a limita țările să impună pe scară largă aceste contracte cu preț fix asupra centralelor electrice existente.

Cel mai recent proiect de propunere ar permite țărilor să introducă, de asemenea, scheme naționale, până la jumătatea anului 2024, pentru a recupera veniturile extraordinare de la unele centrale electrice în cazul în care prețurile energiei vor crește – o mișcare susținută de țări precum Grecia și Spania, dar respinsă de grupurile din industria energetică. Odată ce țările UE își stabilesc poziția, trebuie să negocieze modernizarea finală a pieței de energie electrică cu Parlamentul UE, cu scopul de a adopta legea înainte de alegerile parlamentare UE de anul viitor.

***

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: