Administratorii de fonduri de investiții globale își ajustează expunerea pe activele din Rusia și Ucraina, de team că anii de tensiuni dintre cele două țări ar putea denatura într-un război care să ruineze Ucraina și să împovăreze Rusia cu și mai multe sancțiuni.
Rusia și-a concentrat la granița ucraineană cele mai mari efective de trupe de la anexarea Crimeei de către Moscova în 2014, iar retorica fără compromisuri a Kremlinului i-a determinat pe unii investitori să considere că expunerea pe activele regiunii nu este suficient de precaută.
Îngrijorările au fost accentuate de escaladarea tensiunilor din Marea Neagră, în contextul cărora SUA și Rusia și-au transmis avertismente nedisimulate.
(Citiți și: „Escaladare a tensiunilor din Marea Neagră – Moscova atenţionează SUA și transferă trupe și nave. SUA avertizează: Vor fi consecințe. Reacția NATO”)
„Oamenii sunt foarte sangvini. (…) Mă ocup de Ucraina de 33 de ani, inclusiv 2014, și (acum) pare destul de grav. Chiar sunt surprins că reacția pieței nu este mai agresivă”, a declarat Tim Ash, expertul în titluri suverane ale piețelor emergente din BlueBay Asset Management, citat de Reuters.
Reducerea expunerii pe Rusia și Ucraina
Aberdeen Standard Investments, care administrează active de circa 640 miliarde de dolari, și-a redus expunerea pe ruble încă dinainte de ultima escaladare a tensiunilor, dar deține încă obligațiuni din Rusia și Ucraina.
Totuși, chiar dacă „nu este o veste grozavă să vedem această escaladare, miza ambelor părți este prea mare pentru ca să nu intre într-un conflict total”, a spus Viktor Szabo, manager de portofoliu la Aberdeen Standard Investments.
„Ocuparea și reconstruirea Donbass ar avea un cost extrem de ridicat pentru Rusia, din punct de vedere financiar, din punct de vedere al vieții și din punct de vedere al sancțiunilor”, spune analistul citat.
Măsurarea riscurilor
Activele din regiune nu au ajuns la „prețuri de război”, în ciuda unor vânzări substanțiale din ultimele săptămâni, pe măsura creșterii tensiunilor.
Rubla rusă a ajuns miercuri la maximul ultimelor două săptămâni, în timp ce evoluția obligațiunilor sale suverane denominate în dolari s-a calmat după o perioadă de aproape 12 luni, pentru că investitorii au contat pe faptul că noile sancțiuni ar fi fost evitate de o convorbire telefonică Joe Biden – Vladimir Putin, care a avut loc marți.
Obligațiunile internaționale ale Ucrainei ca și instrumentele derivate care premiază investitorii dacă sunt depășite anumite praguri de creștere economică, s-au ridicat, de asemenea, până la maximele ultrimeor două săptămâni.
Costul de asigurare a datoriei suverane, măsurat prin prețul instrumentelor swap de credit pe o perioadă de cinci ani, este departe de maximele de la începutul anului 2015, ultima dată când au izbucnit lupte serioase între cele două națiuni.
Îngrijorările legate de creșterea tensiunilor și de amenințarea sancțiunilor contra Rusiei au fost atenuate după ce președintele american Joe Biden a propus omologului său rus Vladimir Putin o întâlnire la vârf, totodată subliniind angajamentul SUA față de integritatea teritorială a Ucrainei. Kremlinul a spus că va studia propunerea lui Biden.
Pariuri pe mai rău sau mai bine
JPMorgan a anunțat că a început să construiască poziții short pe Rusia (de vânzare). „Mă aștept ca situația să se înrăutățească înainte de a se îmbunătăți”, a spus Peter Kisler, manager de portofoliu Trium Capital.
Jupiter Asset Management și-a vândut deținerile de derivate legate de PIB-ul Ucrainei acum câteva săptămâni, când au început să apară informațiile negative.
Volumul deținerilor de obligațiuni locale deținute de investitori străini de portofoliu a scăzut de la sfârșitul lunii martie.
Ucraina este mult mai vulnerabilă la orice escaladare a conflictelor, având o economie mult mai mică decât cea a Rusiei, precum și la rezerve, poziții fiscale și conturi curente mai slabe, dar datorii mai mari.
Dimpotrivă, săptămâna trecută, Morgan Stanley a sesizat oportunități de cumpărare.
Pentru Rusia, riscul se învârte în jurul sancțiunilor, o durere de cap familiară pentru investitorii în activele Moscovei.
Mulți manageri de active, cum ar fi Jupiter și BlueBay, au construit poziții defensive în ultimele luni, deoarece a crescut perspectiva sancțiunilor din partea administrației Biden, ca represalii pentru presupusa amestecare rusă în alegerile din SUA și pirateria cibernetică. Moscova neagă amestecul.
O invazie a Ucrainei ar crește amenințarea mai mult ca niciodată.