Tensiunile din Orientul Mijlociu au scumpit aurul, petrolul și francul elvețian - CursDeGuvernare.ro
miercuri

20 octombrie, 2021

Tensiunile din Orientul Mijlociu au scumpit aurul, petrolul și francul elvețian

6 ianuarie, 2020

Marii investitori caută tot mai fervent activele de refugiu iar piețele s-au inflamat ca urmare a escaladării conflictului dintre SUA şi Iran, după uciderea celui mai proeminent lider militar iranian.

Preţul aurului până aproape de pragul de 1.600 de dolari pe uncie (1.577 dolari / uncie după prânz, o uncie de aur are puţin peste 31,103 grame). Sunt cele mai mari cotații din 2013 încoace.


Petrolul de tip Brent a trecut de 70 de dolari / baril după o scumpire cu 2% şi s-a retras spre 69,79 dolari după prânz.

Pieţele financiare înregistrează fluxuri în creştere spre titlurile şi valutele cele mai sigure precum francul elveţian şi yenul japonez.

Yenul câștiga luni după prânz peste 0,06% față de dolar, iar francul elvețian cota în plus față de toate principalele valute ale lumii, cu excepția lirei sterline, pentru care argumentul Brexit este încă mai puternic favorabil.

Indicii principalelor burse europene scădeau cu 1 – 2%, după ce Tokio a pierdut aproape 2%, iar la New York se pierduse aproape 1% vineri.


Îngrijorările pieţelor s-au amplificat după ce Iranul a anunţat că nu mai respectă nici prevederile acordului nuclear din 2015 pe care încă le mai respecta.

Franța, Marea Britanie și Germania, care au avut o atitudine rezervată faţă de conflictul iraniano- american, au solicitatluni Iranului să respecte acordul nuclear și să se abțină de la orice formă de violență.

(Citiţi şi: „Franța, Marea Britanie și Germania solicită Iranului să respecte acordul nuclear și să se abțină de la orice formă de violență”)

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Parlamentul irakian a votat, duminică, o rezoluție care solicită guvernului expulzarea tuturor trupelor americane din țară, după ce uciderea generalului iranian Qassem Soleimani pe teritoriul Irakului (în apropierea aeroportului din Bagdad) a pus statul într-o poziție delicată, Iranul cerând răzbunare.

Tot duminică, această coaliție internațională condusă de SUA a anunțat suspendarea activităților de sprijin și instrucție pentru trupele irakiene, pentru a se concentra pe protejarea bazelor din Irak. Acestea au fost frecvent atacate în ultima perioadă și sunt potențiale ținte ale unor represalii pentru uciderea generalul iranian Qassem Soleimani, emisarul Teheranului pentru afaceri irakiene.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr