Franța, Marea Britanie și Germania solicită Iranului să respecte acordul nuclear și să se abțină de la orice formă de violență - CursDeGuvernare.ro
luni

29 noiembrie, 2021

Franța, Marea Britanie și Germania solicită Iranului să respecte acordul nuclear și să se abțină de la orice formă de violență

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 ianuarie, 2020

Grupul ”E3” format din Franța, Marea Britanie și Germania solicită Iranului să se abțină de la orice formă de violență și să respecte angajamentele acordului nuclear internațional JCPOA din 2015, transmite Reuters.

Cele trei state subliniază importanța detensionării situației din Irak și Iran și și-au reafirmat determinarea de a continua lupta împotriva grupării teroriste Stat Islamic.

”Ne reafirmăm angajamentul de a continua lupta împotriva Stat Islamic, care rămâne o prioritate. Solicităm autorităților irakiene să ofere coaliției sprijinul necesar”, se arată într-o declarație semnată de E3.


”Suntem gata să continuăm discuțiile cu toate părțile pentru a contribui la reducerea tensiunilor și la restabilirea stabilității în regiune”, se mai arată în document.

Parlamentul irakian a votat, duminică, într-o ședință extraordinară, o rezoluție care solicită guvernului expulzarea tuturor trupelor americane din țară.

Uciderea generalului iranian Qassem Soleimani pe teritoriul Irakului (în apropierea aeroportului din Bagdad) a pus statul într-o poziție delicată, Iranul solicitând răzbunare. Totodată, guvernul de la Bagdad vede uciderea comandatului iranian drept o încălcare a termenilor agreați cu SUA în ceea ce privește găzduirea coaliției militare internaționale care își desfășoară activitatea pe teritoriul său.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Tot duminică, această coaliție internațională condusă de SUA a anunțat suspendarea activităților de sprijin și instrucție pentru trupele irakiene, pentru a se concentra pe protejarea bazelor din Irak. Acestea au fost frecvent atacate în ultima perioadă și sunt potențiale ținte ale unor represalii pentru uciderea generalul iranian Qassem Soleimani, emisarul Teheranului pentru afaceri irakiene.


Iranul a decis totodată să renunțe și la ultima restricție din acordul nuclear internațional încheiat în 2015 și anume limitarea numărului de centrifuge de îmbogățire a uraniului.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 88 al revistei (exclusiv print) CRONICILE Curs de Guvernare: Din cele 192 de pagini, 22 sunt alocate unei serii de analize care focalizează pe marea problemă...

rrr