cursdeguvernare

sâmbătă

12 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Decizie istorică: Țările G7 au convenit să nu mai finanțeze proiectele de cărbune

22 mai, 2021

Cele mai dezvoltate şapte naţiuni ale lumii (G7) au convenit să oprească, până la sfârşitul acestui an, finanţările internaţionale ale proiectelor legate de cărbune care implică emisii de CO2, şi să le elimine treptat pentru toţi carburanţii fosili.

Oprirea finanţării proiectelor pentru combustibili fosili este văzută ca un pas major pentru a limita creşterea temperaturilor globale cu 1,5 grade Celsius peste nivelul perioadei preindustriale. Oamenii de ştiinţă spun că asta ar evita cele mai devastatoare efecte ale schimbărilor climatice, potrivit Reuters.

China, tot mai izolată


După ce Japonia s-a raliat inițiativei, alte ţări care încă susţin cărbunele, , precum China, sunt din ce în ce mai izolate şi s-ar putea confrunta cu și mai multe presiuni pentru a renunţa la această poziție.

Un comunicat G7 (Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Franţa, Germania, Italia şi Japonia – plus Uniunea Europeană) spune  că „investiţiile internaţionale în cărbune cu emisii nelimitate trebuie să se oprească acum”.

„(Ne) angajăm să luăm măsuri concrete de oprire completă a unor noi susțineri guvernamentale directe a producției de energie din cărbune până la sfârşitul anului 2021, inclusiv prin Asistenţă Oficială pentru Dezvoltare, finanţare a exporturilor, investiţii şi sprijin financiar şi promovarea comerţului.”, mai spune docuemtul citat de Reuters.

(Citiți și: „Reinventarea Europei: De la ”cărbune și oțel”, la digital și verde. Conferinţa privind viitorul Europei, lansată la Strasbourg”)

Cărbunele este considerat generator de emisii nelimitate atunci când este ars pentru energie sau căldură fără a utiliza tehnologie pentru captarea emisiilor rezultate, iar acest sistem nu este încă utilizat pe scară largă în generarea de energie.


Alok Sharma, preşedintele summitului privind clima COP26, a făcut din oprirea finanţării internaţionale a cărbunelui „o prioritate personală”, pentru a contribui la încetarea dependenţei lumii de combustibilii fosili, solicitând ca summitul ONU din noiembrie să fie cel „care trimite în istorie cărbunele”.

Oficialul a cerut Chinei să stabilească „politici pe termen scurt care să țintească pe termen lung, conform politicilor asumate de președintele chinez Xi Jinping”.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: