duminică

26 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 decembrie, 2020

Premierul Mark Rutte

Guvernul Țărilor de Jos a anunţat, joi, expulzarea a doi diplomaţi ruşi suspectaţi de acţiuni de spionaj tehnologic, anunţă Serviciul pentru Informaţii şi Securitate (AIVD), citat de agenţia Reuters.

Acest incident diplomatic va tensiona, foarte probabil, relațiile dintre aceste două state, relații deja tensionate din cauza procesului care se desfășoară la Haga în care 3 cetățeni ruși sunt judecați pentru doborârea aeronavei Malaysia Airlines în estul Ucrainei, ăn 2014.

Unul dintre diplomaţi colabora cu Serviciul rus de informaţii externe (SVR) şi „se ocupa de spionaj în domeniile tehnologic şi ştiinţific”, a comunicat Serviciul olandez pentru Informaţii şi Securitate (AIVD).


„Serviciul rus de informaţii externe a dezvoltat contacte cu persoane care au acces la informaţii sensibile din sectorul tehnologic. Interesul ofiţerului rus de informaţii a mers mai departe de obţinerea unor informaţii despre inteligenţa artificială, semiconductori şi nanotehnologie. Multe dintre aceste tehnologii au atât uz civil, cât şi militar”, precizează Serviciul olandez pentru Informaţii şi Securitate.

Guvernul de la Haga a anunțat că își va revizui opțiunile legale în lupta cu spioni care acționează sub acoperire diplomatică, persoane care se bucură de imunitate diplomatică.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Ambasada Rusiei de la Haga a transmis, potrivit Interfax, că autoritățile olandeze nu au furnizat nicio dovadă în sprijinul acuzațiilor formulate la adresa diplomaților ruși.

Rusia va răspunde adecvat deciziei de a expulza diplomați ruși, a anunțat și Leonid Slutsky, șeful Comisiei parlamentare pentru politică externă.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: