3 luni de la debutul campaniilor de vaccinare: Țintele ratate de UE pe Trimestrul I

La trei luni de la debutul campaniilor de vaccinare împotriva coronavirus, doar cinci, respectiv 4, state membre au îndeplinit obiectivele de etapă al Comisiei Europene:… Mai mult›
06.04.2021
Cartea de identitate electronică și cip-ul ei: tipul de semnătură stocat și la ce folosește

Primele cărți de identitate electronice vor fi emise în septembrie 2021 și vor conține microcip-uri pe care pot fi stocate concomitent două tipuri de semnătură… Mai mult›
06.04.2021
Viciile generează peste 6% din bugetul României – cam cât cheltuielile de Apărare

Peste 17 miliarde de lei s-au colectat la buget anul trecut din așa-numitele ”taxe de viciu”, respectiv accizele la tutun, băuturi alcoolice și taxele pe… Mai mult›
05.04.2021
Pierdere de competitivitate față de Ungaria și Polonia: Rata de schimb reală efectivă – indicator critic pentru România

România și-a îmbunătățit pe parcursul ultimilor ani la nivel regional competitivitatea față de Cehia și Bulgaria, dar a pierdut teren în raport cu Croația, Polonia… Mai mult›
04.04.2021
Tabloul vaccinării în UE: România ar atinge în decembrie 2022 ținta de vaccinare de 70% din populația adultă, cu viteza actuală, iar toată UE abia în 2024 – proiecții Politico
de Adrian N Ionescu , 26.1.2021
Ținta Uniunii Europene de a vaccina 70% din populația sa adultă nu poate fi atinsă până în toamnă, cum ar dori Comisia Europeană.
România nu va reuși această performanță decât în decembrie 2022, chiar dacă are una dintre cele mai mari viteze de vaccinare, potrivit Politico.
Dacă se păstrează ritmul actual, populația Uniunii Europene va fi vaccinată doar în proporție de 15% până la sfârșitul lunii septembrie. Față de ritmul mediu de săptămâna trecută,
Uniunea Europeană ar trebui, pe ansamblu, să își intensifice efortul de vaccinare de 5 ori pentru a își putea atinge ținta.
România, ar trebui să-și mărească viteza de vaccinare de 2,8 ori.
Obiectivul de vaccinare este una din recomandările neobligatorii ale Comisiei adresate țărilor membre, iar Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate, l-a calificat drept „ambițios”.
Comisia a evitat să dea o dată limită clară. Un oficial al comisiei a spus că sfârșitul verii ar fi un termen într-o informare pentru Politico, care a luat în calcul date de 22 septembrie, ziua echinocțiului de toamnă, pentru proiecțiile sale.
Unde este România în comparație cu alte state UE
Niciuna dintre țările Uniunii Europene nu e prea aproape de a atinge obiectivul stabilit de Comisie.
Conform proiecțiilor Politico, România va reuși o proporție de vaccinare de 26% din adulți până la echinocțiu, la viteza actuală de vaccinare. Ar trebui să sporească viteza de 2,8 ori, până la 89.429 de vaccinări pe zi, pentru a ajunge la obiectivul menționat.
Uniunea Europeană ar urma să atingă proporția de 70% abia în martie 2024. La extremă se află Bulgaria, unde obiectivul este chiar mai departe – abia în 2040 – țara ar trebui să își mărească viteza de vaccinare de 29 de ori pentru a putea atinge obiectivul asumat.
Letonia ar trebui să accelereze de 17 ori, Italia de 10 ori, iar Ungaria de 9 ori.
De ce merge greu vaccinarea
Dintre factorii care determină viteza campaniilor de vaccinare din diferitele țări europene, unul dintre cei mai importanți este asigurarea numărului de doze necesare. În prezent, și vaccinurile folosite în Europa trebuie administrate în două doze.
Alte cauze principale țin de:
- logistică – livrarea, transportul și depozitarea vaccinului. Aceste constrângeri se vor mai reduce în timp, după ce mai multe seruri vor fi aprobate.
etapizarea campaniilor de vaccinare și prioritizare diferitelor categorii de oameni, începând cu personalul medical în majoritatea țărilor. În momentul - în care majoritatea țărilor vor fi intrat în etapa accesibilă tuturor, este de așteptat ca viteza cu care oamenii sunt vaccinați să crească semnificativ.
Politico atrage atenția că proiecțiile sale se pot schimba în lunile următoare, în funcție de dezvoltarea vaccinurilor și politici mai bine coordonate.