miercuri

17 iulie, 2024

3 iulie, 2023

Bruxelles finalizează un proiect pentru legalizarea noilor tehnologii de editare genetică pentru culturile din Uniunea Europeană, anunță Politico.

Reglementarea ultra-restrictivă a UE a Organismelor Modificate Gemetic, care a precedat tehnologiile mai noi, a stabilește bariere extrem de ridicate în ceea ce privește culturile modificate genetic și a permis țărilor UE să interzică OMG chiar și după ce s-a dovedit că sunt sigure.

Argumente pro, argumente contra din industrie și ale consumatorilor

Noua lege își propune să reducă birocrația și să permită un acces mai ușor pe piață pentru plantele modificate cu „noi tehnici genomice” (NGT), cum ar fi CRISPR-Cas9, care modifică gene specifice fără a introduce neapărat material genetic din afara fondului genetic al plantei.


Noile reglementări sunt puternic susținute de multinaționale precum Bayer, Syngenta și Corteva, care împreună controlează cea mai mare parte a sectorului de ameliorare a plantelor, precum și de o serie de companii mai mici, oameni de știință și grupuri de fermieri precum Copa-Cogeca.

Toți aceștia susțin că UE riscă să rămână în urmă față de restul lumii în utilizarea culturilor noi cu trăsături speciale, care le pot face mai hrănitoare, mai eficiente și mai bine adaptate la un climat în schimbare.

Împotriva modificărilor legislative sunt ecologiștii, grupurile de advocacy pentru mediu, micii fermieri și peste 400.000 de cetățeni ai UE care au semnat o petiție împotriva dereglementării a ceea ce ei numesc „noile OMG-uri”.

Aceste grupuri spun că regulile vor consolida poziția multinaționalelor, permițându-le să revendice brevete asupra culturilor care ar fi putut fi obținute prin metode convenționale de ameliorare, amenințând în același timp producția non-MG și ecologică.


De asemenea, ei susțin că, deoarece noile tehnici genomice există doar de un deceniu, rămân întrebări cu privire la siguranța lor.

Dispare eticheta ”modificat genetic”

Potrivit unui proiect elaborat de Comisie, țările UE nu vor mai putea interzice cultivarea culturilor NGT.

Legea simplifică și mai mult regulile pentru un subgrup de culturi NGT care sunt considerate echivalente cu culturile obținute prin tehnici tradiționale de ameliorare.

Obligația de a eticheta ca modificat genetic nu se va mai aplica acestor plante „asemănătoare celor convenționale” și acestea nu vor fi supuse evaluării riscurilor de către autoritățile de reglementare a siguranței alimentare.

Comisia Europeană urmează să prezinte miercuri propunerea de lege privind culturile modificate genetic, ca parte a celui mai recent pachet de măsuri din cadrul programului său de mediu și durabilitate Green Deal.

Aceasta va include o nouă lege privind sănătatea solului, revizuiri ale aspectelor legate de deșeurile alimentare și textile și ale legislației privind semințe și alte materiale de reproducere a plantelor și arborilor.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: