cursdeguvernare

vineri

4 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Curtea de Justiție a UE dă liber pe piață încă unui tip de OMG-uri

9 februarie, 2023

Curtea de Justiție a UE a publicat marți decizia privind excluderea a încă unui tip foarte specific de organisme modificate genetic din domeniul de aplicare al Directivei 2001/18/CE, ce reglementează OMG-urile. Micii fermieri și organizațiile ecologiste avertizează că Europa va fi invadată de astfel de astfel de plante.

Hotărârea, salutată de jucătorii din industrie și criticată de organizațiile ecologice, a fost pronunțată într-un moment critic, înaintea unei propuneri cruciale din partea Comisiei Europene privind relaxarea regulilor UE privind noile tehnici genetice (NGT), așteptată la începutul lunii iunie 2023, scrie Euractiv.

Ce spune decizia CJUE:


Organismele obținute prin aplicarea in vitro a unei tehnici/metode de mutageneză care a fost utilizată în mod convențional într-un număr de aplicații in vivo și a cărei siguranță a fost dovedită cu mult timp în urmă având în vedere aceste aplicații sunt excluse din domeniul de aplicare al acestei directive.

Mutageneza aleatorie constă în sporirea frecvenței mutațiilor genetice spontane ale organismelor vii. Această tehnică de mutageneză poate fi aplicată in vitro (agenții mutageni sunt utilizați pe celule ale plantei, întreaga plantă fiind ulterior reconstituită artificial) sau in vivo (agenții mutageni sunt utilizați pe întreaga plantă sau pe părți ale plantei).

Hotărârea CJUE finalizează un dosar deschis în 2015 de asociația micilor fermieri francezi Confédération Paysanne, împreună cu opt grupuri ecologiste, care au cerut clarificări cu privire la stadiul anumitor metode de mutageneză.

Aria de aplicare a acestei directive a fost dezbătută până la o altă hotărâre judecătorească a UE în 2018, care a plasat pe picior de egalitate OMG-urile tradiționale și editarea genetică – modificarea prin CRISPR/Cas9.


După ce s-a stabilit ca editarea genetică să intre, de principiu, sub incidența directivei din 2001, un semn de întrebare a rămas în legătură cu mutageneza aleatorie.

În timp ce mutageneza aleatorie in vivo este o practică obișnuită de ameliorare a plantelor în UE și a fost declarată exceptată în hotărârea din 2018, pentru simplul motiv că era utilizată încă de înainte de 2001, subiect al controverselor a mai rămas mutageneza aleatorie in vitro.

Industria agrochimică anunță o biorevoluție, ONG-uri ecologiste și micii fermieri avertizează că urmează un potop de OMG-uri neetichetate și neevaluate

Pentru gigantul agrochimic Bayer, decizia privind mutageneza aleatorie in vitro – despre care subliniază că este „mai puțin țintită și mai predispusă la riscuri decât editarea genetică” – ar trebui să „pregătească calea pentru ca Europa să deblocheze oportunitățile biorevoluției în științele plantelor și ale solului”.

De asemenea, asociația fermierilor din UE a salutat decizia, subliniind că fermierii trebuie să „aibă acces la beneficiile inovării, pentru a fi mai durabili și pentru a atinge țintele ambițioase stabilite în Pactul verde european”. „Amelioratorii de plante ar trebui să poată lua în considerare anumite tehnici de mutageneză în programele lor de ameliorare, reducând cu aproximativ 10 ani timpul de comercializare”, a transmis asociația într-un comunicat citat de Euractiv.

ONG-urile profilate pe protecția mediului și asociațiile micilor fermieri au avertizat că hotărârea riscă să deschidă ușa unui „potop masiv de OMG-uri neetichetate și neevaluate în câmpurile fermierilor și pe farfuriile cetățenilor europeni”.

Contestând instanța pentru „capitulare în favoarea multinaționalelor de semințe”, asociația European Coordination Via Campesina (ECVC) invocă faptul că tehnologia generează „aceleași riscuri pentru sănătate și mediu care justifică obligațiile normative actuale de evaluare a riscurilor, etichetare și trasabilitate”. De asemenea, ECVC atrage atenția asupra unui aspect absurd – fermierii și consumatorii nu vor avea posibilitatea să opteze între plantele naturale și cele modificate prin mutageneză aleatorie in vitro, întrucât le va fi imposibil să deosebească aceste produse de cele cultivate tradițional, non-OMG.

Petiție semnată de 420.000 de europeni înaintată Comisiei Europene

O coaliție de organizații, susținută de europarlamentari ecologiști și socialiști, a înaintat Comisiei Europene o petiție prin care o îndeamnă să nu relaxeze regulile privind tehnicile de editare genetică înainte de viitoarea propunere a executivului UE în această chestiune.

Petiția, care a fost prezentată marți reprezentanților Comisiei, de către grupurile verzi din afara Parlamentului European, a fost semnată de 420.000 de cetățeni ai UE și cere ca toate organismele modificate genetic (OMG) să rămână „reglementate și etichetate” – inclusiv așa-numitele noi tehnici genomice (NGT) – în conformitate cu actuala directivă UE privind OMG-urile.

Semnatarii îndeamnă executivul UE să mențină verificările obligatorii de siguranță, trasabilitatea și cerințele de etichetare pentru toate culturile modificate genetic aflate pe piață.

Potrivit organizatorilor, care includ grupurile de campanie SlowFood Europe și Friends of the Earth, excluderea NGT-urilor din reglementare ar împiedica fermierii, producătorii de alimente, comercianții cu amănuntul și cetățenii să opteze pentru alegeri fără OMG, ceea ce este deosebit de important pentru agricultura ecologică.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: