sâmbătă

20 aprilie, 2024

23 aprilie, 2021

Preşedintele american, Joseph Biden, a cerut în prima zi a summitului pe tema modificărilor climatice măsuri la nivel global pentru reducerea poluării, fixând pentru Statele Unite obiectivul diminuării emisiilor poluante cu 52% până în 2030.

Este un obiectiv apropiat de cel anunțat de UE, care în primă etapă vrea să diminueze cu 55% emisiile poluante până în 2030, pentru a atinge neutralitate până în 2050.

La summitul în format virtual organizat de Statele Unite participă aproximativ 40 de lideri străini, inclusiv preşedinţii din Rusia, China şi Brazilia.

Planul UE: taxarea produselor cu ”amprentă carbonică mare”


Vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a transmis Congresului SUA, marți, că Europa își va proteja industria de competiția cu țări cu reglementări relaxate în ce privește poluarea prin stabilirea de taxe pe produse cu amprentă carbonică mare.

Mai mulți invitați la summit-ul organizat de SUA și-au exprimat deja îngrijorările cu privire la noua politică UE – miniștri din China, Brazilia, Africa de Sud și India au numit-o „discriminatorie”, iar ministrul comerțului din Australia a mers chiar la Bruxelles pentru a face lobby împotriva noii politici pe care o numește „protecționistă”.

Inclusiv liderul chinez, Xi Jinping, și-a arătat nemulțumirea, conform Politico. China, care este cel mai mare poluator din lume, a îndemnat țările să se „angajeze în armonie între om și natură” și s-a angajat să renunțe treptat la cărbune, începând cu 2026.

Cum va funcționa Mecanismul de Ajustare la Frontiere

Comisia Europeană se pregătește să implementeze „Green Deal”, un pachet comprehensiv de politici publice menite să reducă emisiile de carbon la zero până în 2050. ”Cheia de boltă” a acestui pachet va fi constituită de Mecanismul de Ajustare la Frontiere a Emisiilor de Carbon, instrument prin care UE urmărește să își protejeze industriile de competiția cu țări cu reglementări mai ”relaxate” în ce privește poluarea.


În esență, Mecanismul va stabili taxe pe produse ”cu amprentă mare de carbon”. Deocamdată, la nivelul UE este agreeat principiul, detaliile urmând să fie stabilite anul acesta. Bruxelles-ul a asigurat că viitoarea măsura va fi compatibilă cu regulile comerciale ale Organizației Mondiale a Comerțului, ceea ce înseamnă că produsele de import nu pot fi subiectul unor măsuri mai dure decât cele aplicate produselor locale.

Din acest motiv, Comisia pregătește un sistem asemănător cu cel al Schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii – prin acesta, producătorii europeni plătesc pentru emisiilor lor de carbon la un preț stabilit la peste 40 de euro la fiecare tonă de dioxid de carbon.

Importatorilor li se cere să cumpere licențe pentru importul anumitor tipuri de bunuri, iar țările cu un preț pe carbon similar, precum Norvegia, Liechtenstein, Islanda și, posibil, UK și Elveția sunt scutite.

În condițiile în care nici SUA și nici China nu au un preț pe carbon, implementarea Mecanismului de Ajustare la Frontiere a Emisiilor de Carbon ar afecta cu siguranță relațiile comerciale cu aceste două state.

SUA se concentrează pe producția de energie curată

Pe de altă parte, Administrația Biden a anunțat că dorește ca rețeaua electrică din SUA să funcționeze 100% pe surse curate, cum ar fi energia solară și eoliană până în 2035 pentru a-și îndeplini obiectivele.

Joe Biden a spus că o schimbare către energia curată va crea „milioane de locuri de muncă bine plătite” și că țările care acționează acum vor „culege beneficiile economice ale boom-ului energiei curate care urmează”.

Articole recomandate:

Etichete: , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: