UPDATE: La câteva ore de la deschiderea summitului, The Guardian a publicat un document care arată că Angela Merkel (dacă a fost într-adevăr interceptată), nu este singurul lider ale cărui convorbiri şi comunicaţii electronice au fost spionate de NSA.
Noua dezvăluire vorbeşte de 35 de lideri mondiali ascultaţi de serviciile secrete americane.
Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a cerut în deschiderea summitului Consiliului European suspendarea negocierilor dintre UE şi SUA pentru acordul de liber-schimb, după ultimele dezvăluiri privind spionarea liderilor europeni de către NSA (Agenţia americană de securitate).
„Cred că trebuie să suspendăm acum negocierile” pe tema acordului de liber-schimb, a declarat Martin Schulz.
Începutul summitului Consiliului European a fost acaparat de declaraţii liderilor europeni referitoare la ultimele dezvăluiri legate de activitatea de spionaj a NSA (Agenţia Naţională de Securitatea a SUA) – probabila ascultare a telefonului Angelei Mekel şi interceptarea comunicaţiilor electronice a milioane de francezi.
Înainte de începerea summitului, Angela Merkel şi preşedintele Franţei, François Hollande, au avut o discuţie pe subiectul NSA şi posibilul răspuns coordonat pe care Europa ar trebui să-l dea Americii.
Aceste evoluţii de la Consiliul European conturează deja o răcire fără precedent a relaţiilor dintre Europa şi America, aşa cum spunea Die Welt: „Afacerea interceptărilor efectuate de NSA ar putea avea consecinţe politice considerabile şi conduce la distanţarea spectaculoasă a plăcilor tectonice de pe o parte şi cealaltă a Atlanticului”.
Jay Carney, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Barack Obama, le-a declarat joi reporterilor că dezvăluirile despre NSA au provocat „tensiuni în relaţiilecu unii parteneri”. „Aceste relaţii sunt importante atât economic, cât şi pentru securitatea noastră, şi ne vom strădui să le păstrăm pe cât de apropiate posibil”, a mai adăugat Jay Caney.
Rezoluţie PE pentru suspendarea acordului de urmărire a finanţărilor teroriste
De altfel, europarlamentarii au votat miercuri o rezoluţie nelegislativă în care se spune că UE ar trebui să suspende acordul său cu SUA pentru Programul de urmărire a finanţărilor teroriste (TFTP) ca urmare a acuzaţiilor la adresa Agenţiei americane de securitate naţională, care ar fi înregistrat date bancare ale cetăţenilor UE, deţinute de compania belgiană SWIFT.
Chiar dacă Parlamentul nu are puteri formale de a iniţia suspendarea sau terminarea unui acord internaţional, „Comisia va trebui să acţioneze dacă Parlamentul retrage sprijinul unui anumit acord”, se arată în textul aprobat. Parlamentul va lua act de răspunsul Comisiei la această cerere atunci când va trebui să îşi dea consimţământul la alte acorduri internaţionale în viitor”.
Investigaţia Europol
Eurodeputaţii au mai cerut autorizarea unei anchete a Centrului pentru infracţiuni cibernetice a Europol şi „o anchetă tehnică la faţa locului” privind acuzaţiile conform cărora autorităţile SUA au avut acces neautorizat sau au creat posibile „intrări secundare” în serverele SWIFT.