Europa trebuie să investească în educaţia digitală, pentru a rezolva deficitul de specialişti în ITC, deficit ce riscă să ajungă la 900.000 de persoane în 2015, şi pentru a moderniza infrastructura care este învechită a Europei, sunt câteva dintre concluziile Consiliului European pe subiectul pieţei digitale unice.
Începutul primei runde a summitului Consiliului European a fost deturnat de ultimele dezvăluiri cuprinse în documentele furnizate de Edward Snowden jurnaliştilor de The Guardian – ascultarea cancelarului german Angela Merkel şi a altor 34 de lideri ai lumii.
Franţa şi Germania au prezentat o iniţiativă pentru discuţiii bilaterale cu autorităţile americane pe subiectul spionajului NSA în Europa, iniţiativă căreia i se pot alătura şi alte state membre, pentru a „restabili respectul şi încrederea” între cele două mari puteri, America şi Europa.
Până la sfârşitul anului ar trebui să se ajungă la un acord „no spy”.
De asemenea, Manuel Barroso a prezentat situația Uniunii Europene în privința pieței digitale (v. graficul de mai jos), fața de principalii săi competitori la nivel mondial.
Protecţia Datelor, amânată până în 2015
S-a stabilit ca pachetul legislativ pentru protecţia datelor personale nu se va adopta în mandatul acesta, ci până în 2015. Franţa, Germania şi Polonia au insistat pentru adoptarea în legislatura actuală, dar s-au opus Marea Britanie, Cehia, Ungaria şi Suedia.
Premierul Marii Britanii s-a dovedit, aşa cum se aştepta, cel mai aprig apărător al mediului de afaceri, insistând că nu ar trebui fixat un termen pentru finalizarea pachetului legislativ privind protecţia datelor personale.
În cele din urmă s-a ajuns la amânarea cu încă un an, până în 2015.
Cât priveşte piaţa digitală unică, concluziile au vizat trei puncte importante:
1. Înlăturarea frontierelor digitale, precum taxele de roaming. Încă nu s-a luat o decizie, a spus preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.
La acest capitol se opun statele de unde provin marii operatori de telecomunicaţii din Europa – Germania, Franţa şi Italia.
De asemenea – stimularea investiţiilor în internet de mare vizetă, 4G şi cloud computing.
Tot aici intră şi impozitarea diferită a produselor digitale, o echipă de experţi fiind puse să schiţeze variante pentru următorul sumit.
2. Cetăţenii europeni să poată face tot mai multe cu un singur click, a spus preşedintele Consiliului.
trebuie să fie simplu şi sigur să cumperi şi să vinzi online, indiferent în ce stat european te găseşti
trebuie implementate platformele E-Government, care vor reduce cheltuielile publice cu 20%. Herman Van Rompuy a declarat că nu există niciun motiv pentru care să fie mai complicat să rezolvi online problemele cu administraţia publică, decât este bankingul online sau chiar decât activitatea platformelor sociale.
europenii trebuie să aibă încredere în providerii de internet, să ştie că ei au controlul propriilor date personale şi a „vieţilor lor digitale”. Dreptul la viaţă privată este unul pe care Europa îl ia în serios, a explicat Herman Van Rompuy, fapt ce ar ajuta economia digitală, în pofida opoziţiei celor din industrie: „Dorim un cadru sigur pentru industria datelor şi cloud computing, ceea ce ar putea să ofere un avantaj competitiv Europei, fiindcă există un gol pe piaţa platformelor care respectă dreptul la viaţă privată”
3. S-a decis alocare mai multor fonduri structurale pentru calificare, recalificare în domeniul ITC, pentru a soluţiona lipsa de personal în domeniu.
În 2011, în UE exista un deficit de 300.000 de angajaţi în domeniul ITC, iar dacă acest trend nu este corectat, în 2015 se va ajunge la 900.000 de specialişti ITC lipsă pe piaţa muncii.
Un răspuns
In Romania tot mai multi tineri pasionati de acest domeniu fug la propriu cat ii tin picioarele prin diverse tari din Europa sau chiar si peste ocean… Iar la intrebarea DE CE?, raspunsul este: pentru ca patronii din Romania nu isi permit sa plateasca inteligenta, ci doar sa isi bata joc de ea, cu niste salarii de mizerie…