Reuniunea de la Kiev între liderii instituţiilor UE şi cei ucraineni a răspuns negativ solicitării preşedintelui Petro poroşenko pentru trupe de menţinere a păcii, însă a dat speranţa punerii în aplicare a acordului de liber schimb încă de anul viitor.
Liderii UE – preşedintele Comisiei europene şi preşedintele Consiliului European – s-au arătat preocupaţi de încălcarea acordului de încetare a focului în estul Ucrainei, însă au arătat că nu vor trimite o misiune de menţinere a păcii militară.
„Putem vorbi doar despre o misiune civilă, nu una militară”, a subliniat Donald Tusk, respingând solicitarea liderului de la Kiev.
Violenţele din estul ţării au continuat chiar în timpul lucrărilor summit-ului, un soldat ucrainean fiinid ucis, iar duminică un sat de lângă portul strategic ucraiean mariupol a fost bombardat.
Donald Tusk a afirmat că UE va trimite o misiune civilă la Kiev, pentru a analiza situaţia, pentru a vedea cum poate fi sporită asistenţa pentru securitate în Ucraina. Preşedintele Consiliului european s-a arătat îngrijorat de informaţiile că în continuare, prin estul Ucrainei, sunt introduse arme şi că observatorii OSCE nu pot verifica retragerea armamentului greu.
Înaltul oficial al UE a subliniat că sancţiunile impuse Rusiei se vor menţine până când acordurile de la Minsk vot fi puse total în practică.
Promisiune de implementare a acordului de liber schimb
UE se aşteaptă ca Ucraina să implementeze reformele economice, să reducă datoria şi inflaţia şi să lupte împotriva corupţiei. Dar preşedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker a vorbit despre implementarea acordului de liber schimb începând cu anul viitor, în ciuda insistenţelor Rusiei de amânare.
Rusia a argumentat că acest acord de liber-schimb va transforma Ucraina într-o ţară de tranzit a produselor din UE ieftine care vor inunda, de aici, Rusia.
Preşedintele Juncker a dat un prim semnal la Kiev şi a spus că este importantă implementarea acordului comercial de la 1 ianuarie 2016, deşi „unii vor amânarea intrării sale în vigoare”.
„Nu cred însă că asta ar fi o idee bună şi înţeleaptă. A fost amânat o dată, iar dacă mergem din amânare în amânare, nu vom ajunge niciodată la rezultatul final”, a spus preşedintele Comisiei.
Ambii lideri europeni s-au ferit să vorbească despre aspiraţiile de aderare ale Ucrainei şi despre poziţâia UE pe această temă, în ciuda faptului că preşedintele Petro Poroşenko a vorbit despre faptul că acum „se construieşte o societate democratică la standarde europene, careva deveni un membru al UE în viitorul apropiat”.
În schimb, continuă să UE acorde ajutor financiar Ucrainei, preşedintele Juncker anunţând un nou ajutor macrofinanciar de 250 de milioane de euro şi lansarea celui de-al treilea val de asistenţă de 1,8 miliarde de euro. În plus, a anunţat 70 de milioane de euro pentru centrala nucleară de la Cernobîl.
Iar dacă UE a evitat până acum să vorbească despre trupele ruse din Ucraina, preşdintele Juncker a vorbit luni despre „agresiunea Rusiei în această parte a Europei”.
Donald Tusk a recunoscut că nu este uşor să menţii unitatea UE, dar şi-a exprimat speranţa că în iunie, când trebuie să se ia decizia prelungirii sancţiunilor împotriva Moscovei, „vom rămâne uniţi în reacţia împotriva comportamentului rău al vecinului Ucrainei”.