vineri

26 aprilie, 2024

21 octombrie, 2021

Liderii UE vor analiza joi, la Bruxelles, „setul de instrumente” propus de Comisia Europeană cu privire la măsurile de combatere a creșterii prețurilor la energie. Ei vor lăsa însă miniștrii energiei să discute săptămâna viitoare detaliile exacte, conform proiectului de concluzii ale summitului consultat de Euractiv.

Șefii de stat și de guvern se întâlnesc la Bruxelles joi după-amiază pentru a discuta despre creșterea globală a prețurilor la energie, cu speranța că de măsurile pe termen scurt și lung prezentate de Comisie săptămâna trecută vor rezolva problema.

Aceste măsuri propun alocarea de venituri de urgență pentru gospodării, ajutoare de stat pentru companii, precum și reduceri specifice de impozite, care au fost deja implementate în șase țări – Franța, Grecia, Italia, Portugalia, Slovenia și Spania.


Liderii UE urmează să ceară Comisiei Europene și statelor membre „să ia în considerare măsurile pe termen mediu și lung care să asigure energia la un preț accesibil gospodăriilor și companiilor”, măsuri care să sprijine în același timp tranziția către neutralitatea climatică.

De asemenea, liderii UE vor cere Băncii Europene de Investiții „să accelereze investițiile în tranziția energetică”, ca o modalitate de a atenua presiunea asupra prețurilor la energie.

Liderii UE nu vor adopta însă nicio „concluzie” în acest stadiu, doar vor îndemna Comisia și statele membre să „utilizeze în cel mai bun mod posibil setul de instrumente” pentru a oferi consumatorilor ”o ușurare” pe termen scurt.

Discuțiile detaliate vor fi lăsate în seama miniștrilor energiei, care se vor aduna marți la Luxemburg pentru o reuniune extraordinară a Consiliului Energie.

Puncte intempestive pe ordinea de zi


Agenda Consiliului European, organizat joi și vineri la Bruxelles, conține și dezbateri referitoare la pandemie, migrație, relații externe, comerț și digitalizare.

În ciuda dorinței președintelui Consiliului European, Charles Michel, ca agenda summit-ului să fie respectată, este de așteptat ca anumiți lideri europeni să ridice problema respectării statului de drept în țările membre, vizată direct fiind Polonia.

Charles Michel, scrie Politico, ar vrea să evite repetarea scenariului după care s-a desfășurat summit-ul din iunie, când agenda reuniunii a fost deturnată de reproșurile adresate premierului maghiar Viktor Orbán cu privire la respectarea drepturilor LGBTQ +.

Polonia, scrie Politico, a indicat însă că va ridica problema oricum. Germania, Franța, Spania nu doresc însă ca acest subiect să domine agenda. Angela Merkel ar urma să se întâlnească cu premierul Mateusz Morawiecki, cel mai probabil înainte de debutul summit-ului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: