vineri

26 aprilie, 2024

14 septembrie, 2021

Guvernul spaniol va aproba marți un plan pentru reducerea facturilor la energie, în condițiile în care, de la începutul verii, energia electrică și gazele înregistrează creșteri de prețuri aproape în fiecare săptămână, a anunțat luni seara premierul Pedro Sánchez (foto).

Măsurile vor avea ca efect reducerea veniturilor guvernamentale în 2021 cu aproximativ 1,4 miliarde de euro.

Printre măsurile propuse în așa-numitul plan de avarie figurează plafonarea prețului gazelor naturale, reducerea taxelor şi redirecționarea profiturilor companiilor energetice, toate având ca scop reducerea prețurilor în creştere la utilităţi


”Este inacceptabil ca firmele energetice să profite de pe urma preţurilor ridicate de pe piaţa pentru electricitate”, a spus premierul Sanchez într-un interviu acordat postului de televiziune TVE citat de Reuters și preluat de Agerpres. „Vom lua acele profituri extraordinare pe care le fac companiile energetice şi le vom transfera către consumatori. Vom reduce taxa specială pe electricitate la 0,5%, de la 5,1%”, a declarat oficialul spaniol.

Redirecţionarea profiturilor de la companiile de utilităţi va fi folosită pentru plafonarea preţurilor gazelor naturale şi reducerea costurilor cu energia pentru consumatori, a mai spus acesta.

Analiştii se aşteaptă şi la suspendarea impozitului pentru generare de 7% şi extinderea reducerii TVA până la finalul anului.

Cererea ridicată pentru gaze naturale şi creşterea preţurilor la certificatele tranzacţionabile pentru emisii au dus la majorarea preţurilor în multe state europene.


În Spania are loc o escaladare a preţurilor la energie, aproape zilnic începând din iunie, ce se datorează în special scumpirii gazelor naturale pe pieţele internaţionale şi creşterii costurilor cu drepturile de emisii de CO2.

Executivul de la Madrid a aprobat deja până la finele anului o reducere a TVA de la 21% la 10% şi suspendarea impozitului pentru generare de 7% pentru consumatorii cu o putere contractată de până la 10 KW, cu condiţia ca preţul mediu lunar pe piaţa angro să fie peste 45 euro/MWh.

Acest fenomen se întâmplă în măsură mai mare sau mai mică în toate ţările. Astfel, în Marea Britanie un MWh costă duminică 161,94 lire (189,63 euro), în Germania 105,22 euro, în Franţa 109,56 euro şi în Italia, unde Guvernul se pregăteşte să intervină, 133,7 euro. În Portugalia preţul este similar cu cel din Spania, deoarece împart piaţa, conform datelor obţinute de Efe de la respectivii operatori.

În Franţa, Germania şi ţările din Europa Centrală preţurile sunt mai reduse faţă de Spania, Portugalia, Italia sau Grecia.

Strategie poloneză: costurile tranziției verzi evidențiate în factură

Guvernul din Polonia are o altă abordare: vrea să arate că deciziile UE conduc la scumpirea energiei electrice. Conservatorii de la Varșovia vor să treacă în facturi detaliat costurile tranziției verzi și ponderea lor în totalul de pe factură.

„Dacă va exista o creştere anul viitor, înainte de toate va fi legată de acţiunile UE. Sunt total de acord să arătăm asta în facturile de electricitate, astfel încât oamenii să ştie cât costă politica climatică a blocului comunitar”, a declarat premierul Mateusz Morawiecki pentru Dziennik Gazeta Prawna.

Astfel de poziții vin după ce vineri, comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, a anunţat că deocamdată Comisia Europeană nu aprobă planurile naţionale de redresare şi rezilienţă pentru Polonia și Ungaria din cauza unor chestiuni nerezolvate legate de statul de drept.

Premierul Mateusz Morawiecki a dat asigurări că preţurile energiei nu vor creşte atât de mult, dar ele sunt sub presiune, deoarece Polonia trebuie să facă investiţii masive pentru a îndeplini obiectivele climatice ale UE. Costurile se vor ridica la 415 miliarde de dolari sau aproximativ două treimi din PIB, pentru ca ţara să ajungă la neutralitate climatică până în 2050, conform estimărilor guvernului, scrie Agerpres, care citează Bloomberg.

Conform strategiei energetice până în anul 2040, adoptată recent de guvernul polonez, ponderea surselor regenerabile în consumul final de energie va fi de cel puţin 23% în anul 2030, când capacitatea instalată a parcurilor eoliene offshore ar urma să ajungă la 5,9 gigawaţi, comparativ cu zero în prezent. Până în 2040, capacitatea instalată a parcurilor eoliene offshore va ajunge la 11 gigawaţi.

(Citiți și:””Vara care vrea să schimbe lumea”: au apărut CRONICILE nr. 89. Titlurile și autorii”)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: