Armenia şi Belarus – aliate ale Moscovei – refuză să condamne anexarea Crimeii la Rusia în declaraţia finală a summitului Parteneriatului Estic, care reuneşte joi şi vineri la Riga cele 28 de ţări membre ale UE şi şase ţări din fosta URSS.
AFP citează o sursă apropiată unei delegaţii europene, care afirmă în acelaşi timp că asta „nu reprezintă un risc real pentru summit”. Prin urmare, declaraţia finală ar trebui să includă o formulă mai acceptabilă pentru Minsk şi Erevan, cum ar fi afirmarea respectării integrităţii teritoriale şi a suveranităţii fiecărei ţări.
Şi la ONU, Armenia şi Belarus au votat împotriva condamnării anexării Crimeii la Rusia.
Problema Crimeei ar putea fi abordată într-un document separat. o situaţie similară a fost întâlnită şi la summitul Parteneriatului Estic de la Varşovia în 2011, când condamnarea Belarus pentru represalii împotriva opoziţiei în urma alegerilor prezidenţiale a fost menţionată într-un document separat.
Mai multe ţări au avut obiecţii cu privire la pasaje din proiectul declaraţiei finale, în special în privinţa conflictelor îngheţate din fosta URSS. Negocierile se duc până în ultimul moment, iar comisarul european pentru politica de vecinătate, austriacul Johannes Hahn, a recunoscut miercuri că discuţiile aspra textului declaraţiilor continuă fără pauze la Bruxelles.
Bani mai mulţi pentru IMM-uri în Moldova, Georgia şi Ucraina
Comisia Europeană a lansat joi, la summitul Parteneriatului Estic de la Riga, o facilitate pentru IMM-uri, care va furniza granturi în valoare de aproximativ 200 milioane de euro de la bugetul UE în următorii 10 ani, informează un comunicat de presă.
Contribuţia Uniunii Europene ar urma să deblocheze noi investiţii în valoare de cel puţin două miliarde de euro pentru IMM-urile din Georgia, Republica Moldova şi Ucraina. Banii pentru investiţii vor veni în mare parte de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Banca Europeană pentru Investiţii (BEI).