5 decembrie, 2021

Preşedinții Joe Biden şi Vladimir Putin vor discuta marţi, într-o întâlnire prin videoconferinţă, situația din Ucraina, au anunţat sâmbătă Kremlinul şi un oficial al Casei Albe.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a transmis că Putin şi Biden vor discuta, printre alte teme de pe agendă, despre Ucraina, precum şi despre implementarea înţelegerilor convenite la summitul lor desfăşurat în iunie la Geneva, scrie Agerpres.

Vladimir Putin a propus NATO săptămâna aceasta semnarea unui pact de securitate care să nu permită aderarea Ucrainei şi Georgiei la această alianţă, pe care preşedintele rus a acuzat-o că şi-a încălcat un angajament după încheierea Războiului Rece de a nu se extinde către Est, potrivit Agerpres.


Mai mult, liderul de la Kremlin a declarat că desfăşurarea de armament ofensiv occidental în Ucraina este pentru Moscova una dintre „liniile roşii”.

Joe Biden a sporitpresiunea asupra Rusiei, afirmând că pregăteşte „iniţiative” pentru apărare Ucrainei în cazul unei invazii ruseşti.

Administraţia şi presa din SUA, precum şi oficiali ucraineni, susţin că Rusia ar pregăti un atac asupra Ucrainei, după ce în apropierea frontierei cu aceasta au fost comasate importante forţe militare ruse cu efective de 90.000 – 100.000 de soldaţi, conform Kievului şi Washingtonului.

Un înalt responsabil american a declarat cotidianului Washington Post, sub acoperirea anonimatului, că Moscova pregăteşte să lanseze asupra Ucrainei ”100 de batalioane compuse din grupuri tactice cu efective estimate la 175.000 de soldaţi, precum şi tancuri, piese de artilerie şi alte echipamente”.


Moscova răspunde că nu are nicio intenţie de acest fel şi acuză la rândul ei Kievul că deplasează trupe în apropierea graniţei. Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a susţinut luna trecută că Ucraina pregăteşte provocări în Donbas (estul separatist prorus al Ucrainei) astfel încât să primească ”ajutor occidental”.

Statele Unite, aliaţii acestora din NATO şi Ucraina acuză Rusia de concentrarea de trupe lângă frontiera ucraineană, iar Kievul şi-a făcut cunoscute temerile privind o invazie rusă.

Moscova a dezminţit că ar avea intenţia de a invada Ucraina şi susţine că, dimpotrivă, ucrainenii sunt cei care îşi concentrează forţele pentru un atac asupra regiunilor controlate de separatiştii pro-ruşi. Rusia afirmă că poate să îşi deplaseze trupele cum doreşte pe teritoriul propriu şi că acestea nu reprezintă nicio ameninţare externă. 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: