marți

16 iulie, 2024

23 februarie, 2022

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a convocat pentru joi un summit extraordinar al șefilor de state și guverne din UE, pentru a discuta criza ruso-ucraineană și măsurile blocului comunitar. Summitul va fi cu prezență fizică și va începe la ora 21.00, ora României.

„Folosirea forței și a constrângerii pentru a modifica granițele nu-și are locul în secolul XXI. Convoc un Consiliu European special mâine la Bruxelles pentru a discuta cele mai recente evoluții legate de Ucraina și Rusia”, a anunțat miercuri președintele Consiliului European, Charles Michel, pe Twitter.

„Acţiunile agresive ale Federaţiei Ruse încalcă dreptul internaţional, precum şi integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei. Ele aduc de asemenea atingere ordinii de securitate europeană”, a anunţat preşedintele Consiliului European, într-un comunicat.

„Este important să rămânem uniţi şi hotărâţi şi să definim împreună abordarea noastră şi acţiunile noastre colective”, a mai precizat Charles Michel.


Subiectele aflate pe agenda reuniunii:

  • cele mai recente evoluții;
  • cum protejăm ordinea internațională bazată pe reguli;
  • modul în care tratăm cu Rusia, în special, ținând Rusia la răspundere pentru acțiunile sale;
  • cum vom sprijini în continuare Ucraina și poporul ei.

Ungaria a anunțat că nu se va opune prin veto sancțiunilor împotriva Rusiei

Ungaria nu se va opune prin veto sancţiunilor Uniunii Europene legate de conflictul Rusia-Ucraina, a declarat miercuri ministrul de externe Peter Szijjarto, precizând că Budapesta susţine şi participă la definirea poziţiei comune a UE, transmite MTI.

Într-o postare video pe Facebook, ministrul a afirmat că Ungaria sprijină cu fermitate integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei, ‘aşa cum am făcut-o întotdeauna, şi nu vom rupe rândurile în ce priveşte răspunsul’ UE.

Diplomații ruși părăsesc Kievul

Rusia a început miercuri evacuarea personalului său diplomatic din Ucraina, ţară care acuză Moscova în continuare că pregăteşte o invazie.


Drapelul rus a fost deja coborât de pe sediul misiunii diplomatice ruse şi mai multe persoane au fost văzute ieşind cu bagaje, scrie Reuters, citată de Agerpres.

Rusia a anunţat marţi că îşi va evacua ambasada şi consulatele generale din Ucraina, acuzând autorităţile locale că nu mai garantează securitatea personalului acestora.

Decizia survine după ce preşedintele rus Vladimir Putin a semnat decretele de recunoaştere a celor două provincii separatiste proruse din estul Ucrainei, Doneţk şi Lugansk, iar parlamentul de la Moscova a autorizat desfăşurarea de trupe ruseşti în acele provincii.

În acest timp, Kievul şi occidentalii continuă să acuze Moscova că pregăteşte o ofensivă militară de anvergură împotriva Ucrainei.

Mai multe state occidentale şi-au evacuat în ultimele săptămâni familiile diplomaţilor din Ucraina ori şi-au mutat ambasadele de la Kiev la Lvov, oraş situat în vestul Ucrainei şi considerat a fi un loc mai sigur în eventualitatea unui atac al Rusiei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: