vineri

9 iunie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

22 februarie, 2022

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat marţi că ia în considerare ruperea relaţiilor diplomatice cu Rusia și l-a rechemat pentru consultări pe însărcinatul său cu afaceri la Moscova. Kremlinul a reacționat avertizând Ucraina că acesta ar fi un scenariu extrem de nedorit nu doar pentru cele două state, ci și pentru popoarele lor.

Kievul acuză Rusia că agresiunile nu vor înceta cu recunoașterea autoproclamatelor republici proruse Doneţk şi Lugansk, ci pregăteşte baza legală pentru continuarea agresiunii sale militare împotriva Ucrainei.

„Considerăm că, prin această decizie, Rusia a creat baze legale pentru continuarea agresiunii sale împotriva statului ucrainean, încălcând astfel toate angajamentele sale bilaterale şi multilaterale, (inclusiv) rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU privind Ucraina din 17 februarie 2015”, a declarat Volodimir Zelenski, citat de AFP, agenție preluată de Agerpres.


Președintele ucrainean a spus că nu se aşteaptă la un „război de mare amploare” împotriva ţării sale şi nici la o escaladare pe scară largă, dar a avertizat că va institui legea marţială în cazul unui astfel de scenariu.

Kievul, a subliniat el, nu va răspunde cererii separatiştilor de a retrage trupele ucrainene din partea de Donbas aflată sub controlul statului ucrainean.

„Nu discutăm cu ei. Nu înţelegem cine sunt ei”, a spus preşedintele ucrainean, reiterând refuzul Kievului de a se aşeza la masa negocierilor cu militanţii separatişti.

„Europa şi lumea nu pot permite ca greşelile tragice care au fost făcute în Georgia în 2008 să fie repetate”, a spus el, referindu-se la conflictul armat în urma căruia Rusia a recunoscut republicile separatiste Abhazia şi Osetia de Sud.

Reacția Rusiei


Kremlinul a reacţionat la anunţul privind o eventuală rupere a relațiilor diplomatice dintre Kiev și Moscova avertizând că aceasta ar fi o decizie nedorită de Ucraina.

„Ruperea relaţiilor diplomatice ar reprezenta un scenariu extrem de nedorit, care va face totul mai complicat nu doar pentru state, ci şi pentru popoarele celor două ţări”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în conferinţa sa de presă zilnică.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 82 (al 19-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE – Curs de Guvernare , sub titlul ”Înapoi, în improvizație”. Din cele 184 de pagini ale acestui

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: