miercuri

24 aprilie, 2024

23 februarie, 2022

UPDATE:

Rusia ar putea ataca masiv în următoarele 48 de ore – este avertismentul pe care SUA l-a transmis Ucrainei, potrivit CNN.

Potrivit Reuters, coloane militare, formate din tancuri și blindate fără însemne vizibile, au intrat dinspre Rusia spre Donețk.


UPDATE:

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a convocat pentru joi un summit extraordinar al șefilor de state și guverne din UE, pentru a discuta criza ruso-ucraineană și măsurile blocului comunitar. Summitul va fi cu prezență fizică și va începe la ora 21.00, ora României.

„Folosirea forței și a constrângerii pentru a modifica granițele nu-și are locul în secolul XXI. Convoc un Consiliu European special mâine la Bruxelles pentru a discuta cele mai recente evoluții legate de Ucraina și Rusia”, a anunțat miercuri președintele Consiliului European, Charles Michel, pe Twitter.

UPDATE:

Ministerul de Externe din Rusia a anunțat miercuri că va riposta „puternic” şi „dureros” la sancțiunile impuse de SUA după recunoaşterea de către Rusia a independenţei regiunilor separatiste ucrainene Lugansk şi Doneţk.


Nu trebuie să existe niciun dubiu că va fi o ripostă puternică la sancţiuni, nu neapărat simetrică, dar bine calculată şi dureroasă pentru partea americană”, a transmis miercuri Ministerul de Externe de la Moscova.

UPDATE:

Atac cibernetic în Ucraina: mai multe site-uri de stat, inclusiv paginile web ale guvernului și Ministerului de Externe, sunt inaccesibile miercuri, anunță Reuters.

UPDATE:

Ucraina dorește garanții de securitate din partea Rusiei ca prim pas către încheierea conflictului dintre cele două țări, a anunțat președintele Volodimir Zelenski. Anunțul, precizează Reuters, a fost miercuri într-o conferință de presă susținută la Kiev alături de omologii din Polonia și Lituania.

UPDATE:

Ambasada Rusiei la Kiev a început evacuarea diplomaților din Ucraina. Purtătoarea de cuvânt Maria Zakharova a spus că decizia evacuării este efect al „atacurilor multiple” asupra misiunilor diplomatice ruse din Ucraina și „acțiunilor agresive” împotriva diplomaților ruși.

UPDATE:

Ministerul Apărării din Lituania – națiunea lider în proiectul Cyber Rapid Response Team – a anunțat că o echipă de specialiști ajută guvernul de la Kiev să facă față atacurilor cibernetice sponsorizate de Rusia, transmite Defence News. Croația, Estonia, Țările de Jos, Polonia și România fac parte din Cyber Rapid Response Team, proiect sponsorizat de inițiativa de apărare și securitate a Cooperării Structurate Permanente a UE (PESCO).

UPDATE:

Consiliul Național de Securitate al Ucrainei a cerut Parlamentului să impună starea de urgență în toată țara, cu excepția regiunilor Lugansk și Donețk – zonele revendicate de Rusia – unde starea de urgență este deja în vigoare de mulți ani. Starea de urgență ar urma să fie decretată pentru 30 de zile.

UPDATE:

Parlamentul Ucrainei a votat în primă lectură un proiect de lege care dă permisiunea ucrainenilor să dețină arme de foc și să acționeze în legitimă apărare. „Adoptarea acestei legi este pe deplin în interesul statului și al societății”, au spus autorii proiectului de lege într-o notă, adăugând, potrivit The Guardian, că legea este necesară din cauza „amenințărilor și pericolelor existente pentru cetățenii Ucrainei”.

UPDATE:

Ucraina a transmis cetățenilor săi să nu viziteze Rusia și a cerut ucrainenilor aflați deja în Rusia să plece imediat. Ministerul de Externe spune că „intensificarea agresiunii ruse împotriva Ucrainei” înseamnă că statul nu va mai putea oferi asistență consulară ucrainenilor din Rusia. Mișcarea ar putea afecta câteva milioane de cetățeni ucraineni despre care se estimează că locuiesc în Rusia.

Informația inițială:

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat marți seară un ordin de chemare a mii de rezerviști pentru serviciul militar.

„Astăzi, nu este nevoie de mobilizare generală. Cu toate acestea, trebuie să echipăm rapid forțele armate ucrainene și alte formațiuni militare”, a spus el într-o declarație video. „În calitate de comandant șef, am emis un ordin de chemare a rezerviștilor într-o perioadă specială. Vorbim exclusiv despre cetățenii care se află în rezerva operațională.”

Rezerva operațională este formată din peste 230.000 de soldați, dintre care mulți au experiență de luptă.

Preşedintele Zelenski a vorbit despre confruntarea cu ameninţarea militară rusă de la frontierele Ucrainei, el afirmând, potrivit Politico, ”trebuie să îmbunătăţim pregătirea de luptă a trupelor ucrainene în perspectiva oricărei modificări a situaţiei operative”.

Şeful statului ucrainean a anunţat că ”în scurt timp” vor fi organizate exerciţii de antrenament pentru rezerviştii care vor face parte din unităţile de apărare a teritoriului. Cu ceva timp în urmă, Zelenski a ordonat creşterea numărului de membri ai acestor unităţi – din care fac parte inclusiv vânători şi pădurari – la circa două milioane.

Trei semnale că Rusia nu se va opri

Volodimir Zelenski a exclus riscul unui război la scară mare cu Rusia, motiv pentru care a respins apelurile de a impune legea marţială în Donbas. Semnalele venite dinspre Rusia par să-l contrazică pe președintele Ucrainei.

Primul semnal: Vladimir Putin a declarat marți seară că recunoaște pretențiile separatiștilor susținuți de Moscova asupra întregii regiuni Donbass – dublu sau de trei ori teritoriul ucrainean decât îl dețin în prezent așa-numitele republici populare Lugansk și Donețk din estul Ucrainei. Asta ar însemna ca armata rusă să treacă peste linia de contact pentru a ocupa și restul teritoriului. Cu alte cuvinte, război total.

Estul Ucrainei, zona roșie este revendicată de separatiști, dar nu este controlată de aceștia

Al doilea semnal: Putin a lansat un ultimatum pentru Kiev, cerând Ucrainei să demilitarizeze și să cedeze Crimeea Rusiei.

Al treilea semnal: Oficialii occidentali spun că trupele ruse continuă să se apropie de granița cu Ucraina, inclusiv în zone îndepărtate de regiunea separatistă. Aproximativ jumătate dintre militarii ruși sunt „destașați tactic”, o stare de pregătire care nu poate fi susținută pentru perioade prelungite, transmite BBC.

Diplomația occidentală anulează întâlnirile cu Serghei Lavrov

Disponibilitatea exprimată marți de Rusia pentru ”negocierea” crizei din Ucraina este respinsă după ce Rusia a decis să trimită militari în republicile separatiste din regiunea Donbas.

Casa Albă a anulat marți planurile pentru organizarea unei întâlniri între preşedintele american Joe Biden şi preşedintele rus Vladimir Putin, scrie DPA citată de Agerpres.

Purtătoarea de cuvânt Jen Psaki (foto) a spus că liderul de la Casa Albă este deschis în general la diplomaţie şi discuţii la cel mai înalt nivel, dar că acum, când Rusia extinde conflictul din Ucraina, nu este momentul potrivit.

„Nu vom închide niciodată complet uşa diplomaţiei”, a declarat purtătoarea de cuvânt, precizând însă că este nevoie de o schimbare de direcţie din partea Moscovei.

Secretarul de Stat american Antony Blinken a anunţat, marţi seară, că a decis anularea întâlnirii cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, potrivit CNN.

O reacție asemănătoare a avut și Franţa, care a transmis că Vladimir Putin „nu mai onorează semnătura Rusiei”, iar Ministerul de Externe de la Paris a decis anularea discuţiilor cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

„Acum, când vedem că invazia a început, și Rusia și-a exprimat clar respingerea diplomației, nu are sens să mergem mai departe cu acea întâlnire, în acest moment”, a spus secretarul de stat Blinken. „M-am consultat cu aliații și partenerii noștri, toți sunt de acord”.

Anunțul lui Blinken vine la o zi după ce președintele rus Vladimir Putin a recunoscut două regiuni separatiste din Ucraina ca independente și a anunțat că va desfășura acolo forțe de „menținere a păcii”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: