10 ianuarie, 2023

Ambasadorul Suediei la Uniunea Europeană, Lars Danielsson (foto), a cărui țară a preluat președinția rotativă a Uniunii de la 1 ianuarie, a declarat că nu va iniția un vot privind admiterea Bulgariei și României la Schengen în Consiliul UE până la încheierea unui acord cu ţările care s-au opus aderării celor două state.

El a precizat, potrivit Rador, care citează publicația bulgară Trud, că Suedia nu a fost niciodată împotriva admiterii celor două țări în zona de liberă circulație.

Decizia extinderii Schengen se ia în Consiliul JAI, cu unanimitate. Presa română și mediul politic au anunțat că România ar putea să ridice chestiunea extinderii Schengen la următorul Consiliu informal JAI din ianuarie.

Precizările ambasadorului Suediei la UE: Noi am început consultări bilaterale


Ambasadorul Lars Danielsson a spus că Președinția suedeză va organiza consultări intensive cu privire la modul în care urmează să procedeze în viitor.

„Aceasta, desigur, include cele două țări afectate, precum și țările care au arătat că au o problemă legat de acest proces. De asemenea, observăm că unele dintre motivele pentru care nu există o decizie pozitivă în decembrie nu sunt direct legate de probleme europene sau de cele care sunt în prerogativele președinției”, a mai spus el.

„Noi am început deja consultările bilaterale cu părțile afectate. Când aceste discuții vor oferi ocazia de a readuce problema pe ordinea de zi a Consiliului Justiție și Afaceri Interne, nu pot spune acum. În opinia noastră, cu cât mai repede, cu atât mai bine. Dar nu vedem nici un rost să o punem pe ordinea de zi până când nu este clar că există o șansă rezonabilă de a obține aprobarea în Consiliu. Deci vom încerca să facem acest lucru în timpul președinției suedeze, dar nu pot garanta că se va întâmpla. Acest lucru nu depinde în primul rând de noi, ci de părțile afectate”, a subliniat oficialul suedez.

În decembrie anul trecut, Austria și Olanda au blocat admiterea Bulgariei și României la Schengen. Ambele țări se opun aderării Bulgariei, iar pentru România doar Austria se opune.


Potrivit președintelui bulgar Rumen Radev, anul acesta se poate aștepta o soluție la această problemă cel târziu până în luna octombrie.

Și președintele Iohannis crede că extinderea Schengen se va putea produce în acest an.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: