miercuri

29 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

16 mai, 2022

Guvernul social-democrat al Suediei a luat luni decizia oficială de a solicita aderarea la NATO, călcând pe urmele vecinei sale Finlanda, într-o mișcare care va redesena harta geopolitică în nordul Europei.

„Există o mare majoritate în parlamentul Suediei în favoarea aderării la NATO”, a declarat prim-ministrul Magdalena Andersson (foto) în urma unei dezbateri despre politica de securitate. „Cel mai bun lucru pentru Suedia și pentru populația suedeză este să se alăture NATO”.

Invazia Ucrainei de către Rusia a evidențiat vulnerabilitățile Suediei și Finlandei, în ciuda cooperării lor strânse cu NATO în ultimii ani, determinând cele două țări să își dorească aderarea la Alianța Nord Atlantică.


Suedia va începe discuții diplomatice cu Turcia pentru a încerca să depășească obiecțiile Ankarei față de aderarea sa la NATO, a declarat ministrul Apărării Peter Hultqvist.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Președintele Erdogan a luat prin surprindere NATO și cele două țări nordice, spunând vineri că Turcia nu susțină extinderea alianței, Finlanda și Suedia sfiind „casa multor organizații teroriste”.

Opinia publică din Finlanda și Suedia a fost ferm împotriva aderării la NATO până la invazia Rusiei în Ucraina, după care sondajele au indicat o schimbare dramatică în favoarea aderării.


Etichete: , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: