miercuri

29 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

16 mai, 2022

Statutul de neutralitate al Elveției se confruntă cu cel mai important test din ultimele decenii, în condițiile în care Ministerul Apărării propune apropierea de puterile militare occidentale ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia.

Ministerul Apărării pregătește un raport privind opțiunile de securitate, care include exerciții militare comune cu țările NATO și achiziții de muniții, a declarat pentru Reuters Paelvi Pulli, șeful politicii de securitate din Ministerul elvețian al Apărării.

„În cele din urmă, ar putea exista schimbări în modul în care este interpretată neutralitatea”, a spus oficialul helvet într-un interviu publicat săptămâna trecută.

Ministrul Apărării: Elveția trebuie să colaboreze mai strâns cu NATO


Ideea aderării la NATO a fost discutată anterior dar, în timp ce Suedia și Finlanda – țări care la rândul lor au o istorie de neutralitate – sunt pe punctul de a adera, raportul Ministerului Apărării este puțin probabil să recomande Elveției să facă acest pas.

Raportul, scrie Euractiv, urmează să fie finalizat până la sfârșitul lunii septembrie, când va fi trimis spre examinare cabinetului elvețian.

În drum spre Washington, ministrul Apărării Viola Amherd a spus luni că Elveția ar trebui să colaboreze mai strâns cu alianța militară condusă de SUA, dar să nu se alăture acesteia.

Neutralitatea, care a ținut Elveția departe de ambele războaie mondiale în timpul secolului al XX-lea, nu a fost un obiectiv în sine, ci a fost menită să sporească securitatea elvețiană. Există opțiunea întâlnirilor regulate la nivel înalt între comandanții și politicienii elvețieni și NATO, a spus ministrul Viola Amherd.

Reacția Rusiei


Vladimir Hokhlov, purtătorul de cuvânt al ambasadei Rusiei la Berna, a declarat că astfel de măsuri ar echivala cu o schimbare radicală de politică pentru Elveția. Moscova „nu va putea ignora” o eventuală renunțare la neutralitate, care ar avea consecințe, a spus Hokhlov. El nu a oferit mai multe detalii.

Opinii favorabile NATO

Armata elvețiană este în favoarea unei mai mari cooperări cu NATO ca modalitate de a întări apărarea națională, în timp ce opinia publică a suferit o schimbare radicală de la invazia Ucrainei.

Mai mult de jumătate dintre respondenți – 56% – au susținut legăturile sporite cu NATO, a constatat un sondaj recent – cu mult peste media de 37% din ultimii ani.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Sprijinul pentru aderarea efectivă la tratat rămâne o viziune minoritară, dar a crescut semnificativ. Sondajul din aprilie realizat de Sotomo a arătat că 33% dintre elvețienii susțin aderarea la alianță.

Elveția are deja unele legături cu NATO, fiind membră a Consiliului Parteneriatului Euro-Atlantic (EAPC) din 1997 și intrând în Parteneriatul pentru Pace în 1996. În 2021, Elveția a decis să cumpere avioane Lockheed Martin F-35A care sunt achiziționate sau deja folosite de unii membri NATO.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Elvetia nu va adera niciodata la NATO sau UE. Never ever. Pentru ca nu are nimic de castigat. Chiar daca unii politicieni ar vrea, trebuie sa treaca testul referndumului pe care il vor pica cu brio.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Un răspuns

  1. Elvetia nu va adera niciodata la NATO sau UE. Never ever. Pentru ca nu are nimic de castigat. Chiar daca unii politicieni ar vrea, trebuie sa treaca testul referndumului pe care il vor pica cu brio.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: