marți

28 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

31 octombrie, 2022

O bază aeriană a Forțelor Aeriene Regale Australiane din Teritoriul de Nord va găzdui până la șase aeronave americane B-52 cu capacitate nucleară, ca parte a unui proiect finanțat de SUA. Potrivit The Guardian, mișcarea va alimenta tensiunile cu China.

Oficialii din Canberra au confirmat că baza RAAF Tindal, la 320 km sud-est de Darwin, va fi capabilă să găzduiască până la șase avioane B-52, dar au precizat că ar putea găzdui și alte tipuri de aeronave.

Ei au spus că proiectul se află în prezent în fază incipentă și au minimizat importanța acestuia, spunând că bombardiere americane aterizează în Australia de la începutul anilor 1980 și efectuează antrenamente în Australia din 2005.


B-52 este un bombardier cu rază lungă de acțiune, care poate efectua supraveghere oceanică, operațiuni anti-navă și „poate transporta muniție convențională nucleară sau ghidată de precizie”, potrivit unui rezumat al guvernului SUA.

Departamentul de Apărare al SUA a alocat 14,4 milioane de dolari pentru operațiuni aeriene și întreținere la baza Tindal.

Ministrul Apărării, Matt Keogh, a spus că Australia trebuie să rămână „vigilentă” pe fondul tensiunilor regionale, dar nu crede că planurile de rotație a B52 ar alimenta tensiunile cu China.

„Cred că ceea ce este cu adevărat important aici este că, cu cât suntem mai capabili să construim interoperabilitatea cu americanii, crescând pe acea alianță foarte puternică”, a declarat presei din Hobart oficialul australian.


Ambasadorul SUA în Australia, Caroline Kennedy, a spus luni că SUA sunt hotărâte să sprijine „pacea și stabilitatea în această regiune” prin diplomație, dialog și descurajare.

Într-un interviu acordat ABC News Breakfast, Caroline Kennedy a spus că Indo-Pacificul se confruntă cu „tensiuni tot mai mari”, iar SUA „va lucra cu partenerii și aliații noștri pentru a face sigură această regiune”.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Moto: ”Generalii mei, în temeinica lor prostie, veneau și-mi spuneau: <Majestate, oamenii nu mai vor să lupte>. Iar eu în sinea mea mă gândeam: <adică nu mai vor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: