luni

29 aprilie, 2024

10 septembrie, 2022

Statele Unite au pus bazele, vineri, la Los Angeles, unei alianţe cu 13 ţări din zona Asia-Pacific, pentru a se prezenta ca o alternativă la China în regiune.

La alianța propusă de SUA au aderat Australia, Brunei, Insulele Fiji, India, Indonezia, Japonia, Coreea de Sud, Malaezia, Noua Zeelandă, Filipine, Singapore, Thailanda şi Vietnam.

Țările noului Cadru Economic Indo-Pacific pentru Prosperitate (IPEF) – iniţiativă lansată în mai de către preşedintele Joe Biden – au aprobat o declaraţie comună în care se angajează să coopereze în patru domenii:

  • comerţul (economia digitală în special)
  • lanţurile de aprovizionare (afectate de pandemie)
  • energia verde
  • lupta împotriva corupţiei

Acordul, anunță AFP, citată de Agerpres, „va crea locuri de muncă atât în Statele Unite, cât şi în celelalte ţări ale IPEF”, a spus secretarul american pentru comerţ, Gina Raimondo, la încheierea acestei prime întâlniri fizice dintre cei 14 membri ai alianţei.

India a refuzat participarea

Textul adoptat constituie „o foaie de parcurs pentru viitoare discuţii”, a adăugat ea, salutând „consensul” dintre ţările membre.

India a refuzat să se angajeze în discuții, în principal din cauza dosarelor comerţ şi economie digitală.

Cu acest nou parteneriat comercial, administraţia Biden speră să reconstruiască pilonul economic al diplomaţiei sale în regiune.


În 2017, Donald Trump, pe atunci preşedinte, s-a retras din Tratatul de liber schimb transpacific (TPP), lăsând câmpul liber Chinei, a cărei economie este esenţială pentru mulţi vecini, pentru a-şi exercita influenţa. După retragerea Statelor Unite din TPP, preşedintele Biden exclude un acord major de liber schimb, în pofida aspiraţiilor mai multor puteri asiatice: opinia publică americană îl vede ca pe o ameninţare pentru locurile de muncă din Statele Unite.

În ciuda contururilor încă vagi ale IPEF, cercurile de afaceri americane par să susţină acest nou compromis. „Dacă Statele Unite rămân absente din regiune, este un risc, China este cunoscută pentru sprijinul acordat (acestor ţări), uitaţi-vă la acordurile pe care le încheie în materie de infrastructură”, a declarat pentru AFP un participant la summit.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: