joi

28 martie, 2024

20 octombrie, 2014

La mai puţin de o săptămână de la alegerile locale din Ungaria, care au confirmat puterea şi popularitatea partidului lui Viktor Orban, SUA au anunţat vineri că zece cetăţeni unguri, printre care mulţi sunt apropiaţi premierului, au interdicţie pe teritoriul Statelor Unite.

Acestea au fost informate de Ambasada SUA la Budapesta, iar decizia guvernului american a fost argumentată prin faptul că sunt suspectate de fapte de corupţie.

Este o decizie fără precedent pentru cetăţeni ai unei ţări membre a UE şi NATO. Numele celor 10 persoane nu au fost făcute publice, însă presa de la Budapesta a publicat numele a trei dintre ele: Arpad Habony, consilier apropiat al premierului Orban, Peter Heim, preşedintele Szazadveg, un think-tank al partidului Fidesz, partidul lui Viktor Orban, aflat la putere, şi Ildiko Vida, preşedinta Autorităţii fiscale din Ungaria.


Ministrul ungar de Externe i-a informat sâmbătă pe liderii grupurilor parlamentare, iar luni guvernul de la Budapesta are o reuniune pentru a decide cum să răspundă acestei decizii a Washingtonului. Administraţia de la Budapesta a cerut, în acelaşi timpă, Ambasadei SUA să furnizeze „elemente credibile” care au dus la incriminarea acestor persoane.

****

Istvan Hegedus (foto), preşedintele think-tank-ului pro-european Hungarian Europe Society, a explicat, pentru cursdeguvernare.ro, evenimentele fără precedent din cadrul relaţiei ungaro-americane.

Acţiunea de vineri a administraţiei americane a fost practic pregătită de o serie de semne din partea Washingtonului. „Preşedintele Obama a menţionat Ungaria în termeni negativi într-un discurs recent, la fel ca şi fostul preşedinte Clinton, care a folosit un limbaj dur la adresa premeirului Orban, într-o emisiune televizată”, explică Istvan hegedus.


Acestea se adaugă criticilor din media americană şi ale unor oficiali guvernamentali din ultimii ani, din ambele partide politice de peste Atlantic: republicani şi democraţi.

Au fost câteva momente-cheie pentru regimul Orban de la alegerile din primăvara acestui an: discursul premierului despre un stat „neliberal” şi atacurile sale asupra ONG-urilor, considerate de prim minitrul de la Budapesta reprezentante ale intereselor străine în Ungaria, însă interdicţiile de călătorie în SUA ale unor oficiali unguri au legătură cu corupţia, crede analistul.

Presa din Ungaria a speculat faptul că decizia Ambasadei SUA vine în urma unor acţiuni de audit asupra unor companii americane. „Nu cred că este aşa, mai ales că – potrivit Ambasadei – nu există misiuni speciale de audit asupra companiilor americane din Ungaria”, afirmă Istvan Hegedus.

Un mesaj clar al SUA: combateţi corupţia

„SUA transmit un mesaj foarte puternic: opriţi corupţia de la nivel guvernamental şi anchetaţi scandalurile despre care scrie media independentă”, spune analistul de la Budapesta pentru cursdeguvernare.ro.

În plus, adaugă acest, Washingtonul arată că poate folosi instrumente puternice, nu doar retorica, pentru a arăta clar că nu este de acord cu politica lui Viktor Orban faţă de libertatea presei, societatea civilă şi chiar faţă de relaţia cu Rusia, mai afirmă Istvan Hegedus.

Totuşi, influenţa Rusiei nu este mare în Ungaria, spune analistul ungur. „Partidul de extremă dreapta, Jobbik, are o relaţie specială cu Rusia. Pentru Orban, probabil, legătura cu Rusia este importantă pentru a-şi mări marja de manevră când ia distanţă de UE”, opinează acesta.

Poziţia Washingtonului poate aduce o altă schimbare. „Va determina instituţiile europene şi guvernele statelor membre ale UE să îşi schimbe atitudinea. Parlamentul European va discuta chiar marţi respectarea drepturilor fundamentale în Ungaria. Cred că suntem într-o nouă fază a confflictului continuu care are loc între guvernul ungar şi comunitatea democratică”, este opinia preşedintelui Hungarian Europe Society.

Comunitatea Democraţiilor, o coaliţie interguvernamentală a statelor democratice, care respectă valorile şi instituţiile democratice, a demarat procesul prin careUngaria ar putea fi îndepărtată din această comunitate.

„Ar fi un semnal foarte puternic că Ungaria nu mai aparţine clubului de elită al democraţiilor. Şi va avea un impact şi asupra dilemei din UE despre cum ar trebui comunitatea europeană să gestioneze statele care încalcă cu regularitate, sistematic normele europene”, crede Istvan Hegedus.

Guvernul de la Budapesta va continua, probabil, „lupta pentru libertate”

O primă reacţie a Budapestei a fost de a cere explicaţii consistente părţii americane. Ministrul de Externe va pleca marţi la Washington, pentru a avea o întâlnire cu adjunctul secretarului de stat, Victoria Nuland.

„Orban va lua probabil o decizie după această întâlnire. Şi ar putea da doi paşi înapoi. Dar astfel de tactici nu vor fi suficiente, în viitor”, este opinia analistului ungur.

Budapesta nu va putea fi ajutată de lobby-ul pe care îl are.”Se pare că lobby-ul oficial al Prietenilor Ungariei, condus de personalităţi apropiate lui Orban, nu mai are o voce atât de puternică în SUA. Acum este mai importantă opinia negativă pe care o are presa de calitate din SUA, ONG.urile, experţii şi analizele Departamentului de Stat.

Iar diaspora maghiară este la fel de polarizată ca şi societatea ungară: unii acuză vechiul Occident şi forţele politice liberale care mai sunt în Ungaria, în timp ce alţii critică regimul autoritar al lui Orban”, mai spune Istvan Hegedus.

Concluzia este însă una singură: UE şi SUA nu pot tolera un stat „neliberal” în comunitatea democratică occidentală, mai afirmă Istvan Hegedus. „Este necesar să se pună presiune pe guvernul ungar, în acelaşi timp cu demonstraţii de solidaritate cu grupurile democratice din Ungaria”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: