La obiect

Bătrânii României și condițiile lor de viață din statisticile UE

Eurostat a dat publicității o serie de date referitoare la populația în vârstă, cu indicatori referitori la ponderea în total, rata de dependență, riscul de… Mai mult

03.12.2019

Analiză

O imagine cât 1000 de cuvinte: deficitul românesc în contextul UE

După analiza situației găsite în finanțele publice și măsurile de aducere la normal a execuției bugetare, concretizate în cea de a doua rectificare bugetară pe… Mai mult

02.12.2019

La obiect

Experți în fiscalitate: Cât de haotice sunt excepțiile din Codul fiscal și cât de dificilă va fi recalibrarea

Abundenţa de excepţii de la aplicarea Codului Fiscal a creat mai degrabă privilegii decât motoare de dezvoltare a economiei şi societăţii. Corecțiile nu trebuie făcute… Mai mult

01.12.2019

Analiză

Energia în România: Ritm alarmant de creștere a prețului pentru firme. La consumatorii casnici avem între cele mai mici prețuri în UE

Potrivit datelor comunicate de Eurostat pentru primul semestru din 2019, România a consemnat cel mai mic preț pentru consumatori la gazele naturale, alături de Ungaria.… Mai mult

01.12.2019

Cronicile

SUA șterg Ungaria de pe harta democrațiilor lumii și forțează o reacție a UE prin sancțiuni impuse apropiaților regimului de la Budapesta. Analist maghiar: UE şi SUA nu pot tolera un “stat neliberal” în Occident

de Anne-Marie Blajan 20.10.2014

La mai puţin de o săptămână de la alegerile locale din Ungaria, care au confirmat puterea şi popularitatea partidului lui Viktor Orban, SUA au anunţat vineri că zece cetăţeni unguri, printre care mulţi sunt apropiaţi premierului, au interdicţie pe teritoriul Statelor Unite.

Acestea au fost informate de Ambasada SUA la Budapesta, iar decizia guvernului american a fost argumentată prin faptul că sunt suspectate de fapte de corupţie.

Este o decizie fără precedent pentru cetăţeni ai unei ţări membre a UE şi NATO. Numele celor 10 persoane nu au fost făcute publice, însă presa de la Budapesta a publicat numele a trei dintre ele: Arpad Habony, consilier apropiat al premierului Orban, Peter Heim, preşedintele Szazadveg, un think-tank al partidului Fidesz, partidul lui Viktor Orban, aflat la putere, şi Ildiko Vida, preşedinta Autorităţii fiscale din Ungaria.

Ministrul ungar de Externe i-a informat sâmbătă pe liderii grupurilor parlamentare, iar luni guvernul de la Budapesta are o reuniune pentru a decide cum să răspundă acestei decizii a Washingtonului. Administraţia de la Budapesta a cerut, în acelaşi timpă, Ambasadei SUA să furnizeze „elemente credibile” care au dus la incriminarea acestor persoane.

****

Istvan Hegedus (foto), preşedintele think-tank-ului pro-european Hungarian Europe Society, a explicat, pentru cursdeguvernare.ro, evenimentele fără precedent din cadrul relaţiei ungaro-americane.

Acţiunea de vineri a administraţiei americane a fost practic pregătită de o serie de semne din partea Washingtonului. “Preşedintele Obama a menţionat Ungaria în termeni negativi într-un discurs recent, la fel ca şi fostul preşedinte Clinton, care a folosit un limbaj dur la adresa premeirului Orban, într-o emisiune televizată”, explică Istvan hegedus.

Acestea se adaugă criticilor din media americană şi ale unor oficiali guvernamentali din ultimii ani, din ambele partide politice de peste Atlantic: republicani şi democraţi.

Au fost câteva momente-cheie pentru regimul Orban de la alegerile din primăvara acestui an: discursul premierului despre un stat “neliberal” şi atacurile sale asupra ONG-urilor, considerate de prim minitrul de la Budapesta reprezentante ale intereselor străine în Ungaria, însă interdicţiile de călătorie în SUA ale unor oficiali unguri au legătură cu corupţia, crede analistul.

Presa din Ungaria a speculat faptul că decizia Ambasadei SUA vine în urma unor acţiuni de audit asupra unor companii americane. “Nu cred că este aşa, mai ales că – potrivit Ambasadei – nu există misiuni speciale de audit asupra companiilor americane din Ungaria”, afirmă Istvan Hegedus.

Un mesaj clar al SUA: combateţi corupţia

“SUA transmit un mesaj foarte puternic: opriţi corupţia de la nivel guvernamental şi anchetaţi scandalurile despre care scrie media independentă”, spune analistul de la Budapesta pentru cursdeguvernare.ro.

În plus, adaugă acest, Washingtonul arată că poate folosi instrumente puternice, nu doar retorica, pentru a arăta clar că nu este de acord cu politica lui Viktor Orban faţă de libertatea presei, societatea civilă şi chiar faţă de relaţia cu Rusia, mai afirmă Istvan Hegedus.

Totuşi, influenţa Rusiei nu este mare în Ungaria, spune analistul ungur. “Partidul de extremă dreapta, Jobbik, are o relaţie specială cu Rusia. Pentru Orban, probabil, legătura cu Rusia este importantă pentru a-şi mări marja de manevră când ia distanţă de UE”, opinează acesta.

Poziţia Washingtonului poate aduce o altă schimbare. “Va determina instituţiile europene şi guvernele statelor membre ale UE să îşi schimbe atitudinea. Parlamentul European va discuta chiar marţi respectarea drepturilor fundamentale în Ungaria. Cred că suntem într-o nouă fază a confflictului continuu care are loc între guvernul ungar şi comunitatea democratică”, este opinia preşedintelui Hungarian Europe Society.

Comunitatea Democraţiilor, o coaliţie interguvernamentală a statelor democratice, care respectă valorile şi instituţiile democratice, a demarat procesul prin careUngaria ar putea fi îndepărtată din această comunitate.

“Ar fi un semnal foarte puternic că Ungaria nu mai aparţine clubului de elită al democraţiilor. Şi va avea un impact şi asupra dilemei din UE despre cum ar trebui comunitatea europeană să gestioneze statele care încalcă cu regularitate, sistematic normele europene”, crede Istvan Hegedus.

Guvernul de la Budapesta va continua, probabil, “lupta pentru libertate”

O primă reacţie a Budapestei a fost de a cere explicaţii consistente părţii americane. Ministrul de Externe va pleca marţi la Washington, pentru a avea o întâlnire cu adjunctul secretarului de stat, Victoria Nuland.

“Orban va lua probabil o decizie după această întâlnire. Şi ar putea da doi paşi înapoi. Dar astfel de tactici nu vor fi suficiente, în viitor”, este opinia analistului ungur.

Budapesta nu va putea fi ajutată de lobby-ul pe care îl are.”Se pare că lobby-ul oficial al Prietenilor Ungariei, condus de personalităţi apropiate lui Orban, nu mai are o voce atât de puternică în SUA. Acum este mai importantă opinia negativă pe care o are presa de calitate din SUA, ONG.urile, experţii şi analizele Departamentului de Stat.

Iar diaspora maghiară este la fel de polarizată ca şi societatea ungară: unii acuză vechiul Occident şi forţele politice liberale care mai sunt în Ungaria, în timp ce alţii critică regimul autoritar al lui Orban”, mai spune Istvan Hegedus.

Concluzia este însă una singură: UE şi SUA nu pot tolera un stat “neliberal” în comunitatea democratică occidentală, mai afirmă Istvan Hegedus. “Este necesar să se pună presiune pe guvernul ungar, în acelaşi timp cu demonstraţii de solidaritate cu grupurile democratice din Ungaria”.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 20.10.2014

Lăsați un comentariu


Stiri

Paris / Volodimir Zelenskiy și Vladimir Putin, față în față pentru prima oară

Victor Bratu

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenskiy, și președintele Rusiei, Vladimir Putin, s-au întâlnit luni pentru prima dată, la Paris, la o reuniune în cadrul căreia se încearcă… Mai mult

Stiri

”Alianța bateriilor” prinde putere – Comisia aprobă 3,2 mld euro ajutor de stat pentru 7 state UE

Iulian Soare

Comisia Europeană a aprobat luni un ajutor de stat notificat în comun de șapte state membre –  Belgia, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Polonia și Suedia… Mai mult

Stiri

Senat / Moțiunea simplă împotriva ministrului Finanțelor a fost adoptată, dar nu produce niciun efect

Razvan Diaconu

Moţiunea simplă împotriva ministrului Finanţelor Florin Cîţu, în care PSD cerea demisia acestuia, a fost adoptată luni de Senat. Votul electronic secret a înregistrat 59… Mai mult

Stiri

Vinieta Oxigen, amânată – se aplică din martie 2020

Vladimir Ionescu

Intrarea în vigoare a vinietei Oxigen se amână două luni, până la 1 martie 2020, pentru ca în primele două luni să se desfășoare o… Mai mult

Stiri

Klaus Iohannis: Îmi doresc ca primarii să fie aleși în două tururi

Razvan Diaconu

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat luni că îşi doreşte ca primarii să fie aleşi în două tururi de scrutin. “Mesajele pe care le am pentru… Mai mult

Stiri

Buget 2020: Noile date pe care lucrează Ministerul Finanțelor – 3,5% deficit pe anul viitor

Alexandra Pele

Bugetul pe 2020 va fi construit, în principiu, pe un deficit bugetar de 3,5% din PIB, a confirmat luni ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu. Acesta… Mai mult

Stiri

Proiectul PNL de reducere a TVA la 16% – introdus de PSD și UDMR pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor

Vladimir Ionescu

Conducerea Camerei Deputaţilor a decis, luni, introducerea pe ordinea de zi a unei propuneri legislative a liderului deputaţilor liberali, Florin Roman, referitoare la reducerea nivelului… Mai mult