miercuri

21 februarie, 2024

4 iunie, 2020

Mark Esper (foto), secretarul american al Apărării, a luat miercuri distanță de președintele Donald Trump și a anunțat că nu ia în considerare utilizarea trupelor militare active pentru a controla valul de proteste declanșate de uciderea afro-americanului George Floyd de către un poliţist alb.

„Spun acest lucru nu numai ca secretar al Apărării, dar și ca fost soldat și fost membru al Gărzii Naționale:  Opțiunea de a folosi trupe active în rolul de garant al legii ar trebui utilizată doar ca ultimă soluție și numai în situațiile cele mai urgente și extreme. Nu suntem într-una din acele situații, în acest moment”, a spus Mark Esper, într-o conferință de presă organizată la Pentagon, scrie The Guardian.

Declarația a fost făcută după ce președintele Donald Trump și-a anunțat luni intenția de a desfășura „mii și mii de soldați puternic înarmați” și ofițerii de ordine publică pentru a opri protestele declanșate de-a lungul SUA după uciderea afro-americanului George Floyd de către un polițist.


Liderul de la Casa Albă a explicat că ar putea activa Legea Insurecției, din 1807, care-i permite președintelui scoaterea armatei pe străzi fără consimţământul guvernatorilor și adminsitrației orașelor.

Mark Esper l-a susținut pe Donald Trump și a evitat până acum să-l contrazică.

În opinia lui Thomas Wright, director în cadrul Brookings Institution, Mark Esper l-a contestat de data aceasta pe liderul de la Casa Albă. “Dacă Trump îl concediază pe Esper, aceasta ar putea declanșa o criză ce va putea duce la adâncirea revoltei din interiorul GOP,” a declarat Thomas Wright pentru The Guardian.

Jim Mattis, fost secretar al Apărării: „Este prima oară când un președinte încearcă să dividă”, în loc să unească

Jim Mattis (foto), fost secretar al Apărării în prima perioadă a mandatului lui Donald Trump, a lansat un atac dur la adresa lui Donald Trump, pe care îl acuză că încearcă să-i dividă pe americani și să-i întoarcă pe unii împotriva celorlalți, prin crearea unui „conflict fals” între societatea civilă şi armată.


„Am urmărit evenimentele din această săptămână furios şi îngrozit”, spune Jim Mattis, citat în The Atlantic.

„Donald Trump este primul preşedinte din viaţa mea care nu încearcă să unească poporul american – nici măcar nu se preface că încearcă. În schimb, el încearcă să ne dividă. Vedem care sunt consecinţele a trei ani de efort deliberat în această direcţie. Asistăm la consecinţele a trei ani fără o conducere matură”, a mai spus generalul Jim Mattis.

Criticile lui Jim Mattis sunt surprinzătoare, pentru că acesta a refuzat mereu să discute cu presa despre Donald Trump, după ce a demisionat din poziția de secretar al Apărării, în decembrie 2018, din cauza politicilor președintelui în Siria.

El a explicat la un moment dat că eventualele critici la adresa unui președinte în funcție ar fi contraproductiv și inadecvat și, pe de altă parte, ar pune în pericol apolitismul militarilor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: