vineri

29 martie, 2024

7 aprilie, 2014

Un grup de avioane americane F-16 vor veni săptămâna aceasta în România pentru a participa la exerciţii în spaţiul aerian românesc şi vor rămâne o perioadă destul de lungă, a anunţat, duminică, la Antena 3, Mircea Duşă, potrivit agenției Mediafax.

Ministrul Apărării a precizat că, pe lângă aceste acţiuni „imediate şi pe termen scurt”, Bucureştiul are şi „alte solicitări şi vizavi de partenerul american şi vizavi de NATO” privind „dislocarea unor escadrile în România până când, în 2017, va deveni operaţională escadrila noastră de F-16”.

Aceasta este doar o componentă a procesului de întărire a prezenței americane și NATO în Europa de Est.


La solicitarea părții americane numărul de soldați americani din baza de la Mihail Kogălniceanu va fi majorat până la 1600. În sprijinul acestora vor fi trimise cel puțin 10 avioane de luptă F 16 ale USAF.

Avionul radar dotat cu tehnică AWACS continuă să patruleze în spațiul nostru aerian.

Prima navă americană dotată cu tehnologie AEGIS pentru interceptarea și distrugerea rachetelor cu rază medie de acțiune va ajunge săptămâna aceasta în Marea Neagră, deși era prevăzut să funcționeze ca element al scutului antirachetă american din Europa.

Portul în care era prevăzut să staționeze este Rota, din Spania, unde vor mai sosi până la sfârșitul anului încă trei nave americane dotate cu tehnologie AEGIS.


Pe lângă baza aeriană americană de la Mihail Kogălniceanu, și baza de la Câmpia Turzii a fost modernizată cu sprijin american și poate fi folosită de o escadrilă americană de avioane de luptă F 16.

Pe de altă parte, Duşa a respins catalogarea de „avioane second hand” a aparatelor pe care România le va achiziţiona din Portugalia.

El a explicat că piloţii şi specialiştii i-au spus aceste avioane vor fi dotate cu armanent de ultimă generaţie şi, practic, va rămâne doar fuzelajul din vechile aparate.

„Un avion de vânătoare care are avionica de ultimă generaţie, care are sistemele de război electronice de ultimă generaţie şi are armanent de ultimă generaţie, pentru că cel mai important este armamentul, (…) este un avion eficient şi foarte bun. Mai ales că prin reparaţiile pe care le facem la aceste avioane, vor rămâne doar fuzelajele, ele sunt dotate cu motoare noi şi în pachetul acela (acordul de achiziţionare a avioanelor din Portugalia – n.r.) intră şi motoare de rezervă”, a spus Mircea Duşa.

Totodată, ministrul Apărării a precizat că, luni, va discuta la telefon cu şeful Pentagonului, Chuck Hagel.

Anunţul ministrului Apărării vine după ce Statele Unite ale Americii au solicitat României extinderea operaţiunilor de la baza Kogălniceanu, respectiv dislocarea unor elemente a unei unităţi de infanterie marină şi a unui număr de aeronave militare, astfel încât numărul militarilor americani dislocaţi va fi de maximum 1.600.

Solicitarea Ambasadei SUA se referă la dislocarea la aerodromul Mihail Kogălniceanu a unor elemente ale unei unităţi de infanterie marină denumită „Special Purpose Marine Air-Ground Task Force-Crises Response (SP MAGTF-CR)”, cu până la 600 de militari, precum şi cu „un număr de aeronave militare necesare pentru îndeplinirea minisunilor specifice”.

Prin dislocarea elementelor menţionate, numărul total al militarilor americani destinaţi pentru operaţiunea temporară pe aeroportul Kogălniceanu în sprijinul operaţiunilor de transport multimodal International Security Assitance Force (ISAF) şi Enduring Freedom (OEF), precum şi pentru misiunile specifice ale unităţii de infanterie marină SP MAGTF-CR este de maximum 1.600 de militari.

Potrivit Legii 291/2007, intrarea şi staţionarea forţelor armate străine în România sau tranzitarea teritoriului naţional de către acestea, în scopul pregătirii şi/sau desfăşurării de operaţii militare, potrivit angajamentelor asumate de România prin tratate internaţionale, se aprobă de către Preşedintele României la propunerea primului-ministru, după consultarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Preşedintele României informează Parlamentul despre decizie, în termen de 5 zile de la luarea acesteia, iar dacă Parlamentul este în vacanţă, de la începerea sesiunii ordinare sau extraordinare, după caz.

Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, Duane Butcher, a afirmat, la 17 noiembrie 2013, la Constanţa, că baza de la Mihail Kogălniceanu va deveni un nod de transport esenţial pentru echipamentele americane care se reîntorc din Afganistan.

„Vorbind despre Mihail Kogălniceanu, România ne-a permis cu generozitate să utilizăm în mod extins unităţile sale pentru transportul trupelor şi echipamentului spre şi dinspre Afganistan. Pe măsură ce se apropie retragerea trupelor ISAF din Afganistan, Mihail Kogălniceanu va deveni un nod de transport esenţial pentru echipamentele americane care se reîntorc din Afganistan”, a declarat însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, cu ocazia unei recepţii organizate la bordul navei militare Mount Whitney.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: