joi

2 mai, 2024

27 octombrie, 2021

Secretarul american al Securității Interne, Alejandro Mayorkas, a anunțat că Statele Unite iau în considerare să includă alte patru țări la programul său Visa Waiver, care permite cetățenilor să vină în America fără viză, pentru o ședere de până la 90 de zile.

”Avem patru candidați în pregătire: Israel, Cipru, Bulgaria și România”, a declarat Alejandro Mayorkas. Potrivit Euractiv, anunțul a fost făcut marți, la un eveniment din industria turismului. „Suntem foarte, foarte concentrați pe program”, a adăugat el, spunând că decizia va oferi beneficii economice și de securitate semnificative.

Statele Unite au adăugat în septembrie Croația în programul Visa Waiver. Directorul executiv al Asociației de călătorii din SUA, Roger Dow, a afirmat marți că turiștii din Croația reprezintă un impuls de 100 de milioane de dolari pentru economia SUA. „De fiecare dată când adăugați una dintre aceste țări, călătoriile pur și simplu cresc”, a spus Roger Dow.


În luna februarie, Alejandro Mayorkas a discutat cu Comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson şi ambii „şi-au exprimat interesul continuu pentru menţinerea Acordului dintre SUA şi UE privind utilizarea şi transferul de date din registrele cu numele pasagerilor (PNR) şi pentru colaborarea cu Bulgaria, Croaţia, Cipru şi România pentru a îndeplini condiţiile pentru programul Visa Waiver”.

În prezent, în programul SUA de renunţare la obligativitatea vizelor se află 40 de ţări. Pentru a putea participa la programul american de scutire de vize, o ţară trebuie să îndeplinească cerinţe legate de combaterea terorismului, aplicarea legii, inclusiv a reglementărilor în domeniul imigraţiei, securitatea documentelor şi gestionarea frontierelor.

Aceste cerinţe includ o rată a refuzurilor acordării de vize temporare sub 3%, eliberarea de documente de călătorie securizate şi o colaborarea strânsă cu autorităţile americane care se ocupă cu aplicarea legii şi combaterea terorismului, potrivit unor precizări făcut luna trecută de Departamentul american pentru securitate internă.

Potrivit unui document al Departamentului american de stat, rata de refuz a cererilor de viză venite din partea românilor este de 10,14%, de peste trei ori mai mare decât limita maximă de 3% impusă de legea americană.


Eforturi pentru eliminarea vizelor de călătorie cerute românilor se fac și la nivel european, de aproape 10 ani. De la începutul anului, Parlamentul European a încearcat să forțeze Comisia Europeană să impună Statelor Unite eliminarea vizelor de scurtă şedere pentru cetăţenii din Bulgaria, Cipru şi România.

Parlamentul European trimite în judecată Comisia Europeană la Curtea de Justiţie a UE (CJUE) pentru “eşecul de a acţiona” pentru garantarea reciprocității depline a vizelor între UE și SUA, anunța, pe Twitter, purtătorul de cuvânt al PE, Jaume Duch.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: